28 noiembrie 2024

„Conexiuni culturale”, la prima ediţie a anului

În sala de festivităţi a Căminului Cultural din comuna Solonţ, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale – instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bacău – a organizat prima sa ieşire din acest an, încheiată, ca toate de până acum, ca un succes de ordin spiritual.

Partener a fost Primăria comunei Solonţ, iar colaboratori, şcolile gimnaziale din Cucuieţi şi Solonţ. (Istoricul Dumitru Zaharia mi-a precizat, în 2018, că accentuarea corectă este Solónţ.) Pentru că era Ziua Culturii Naţionale, a fost invocat Mihai Eminescu, care spunea că noi, românii, nu ne putem mândri cu o oligarhie economică sau cu una financiară, dar putem ieşi oricând în faţă cu valorile noastre spirituale. Iar cultura naţională începe cu elemente de cultură locală, ceea ce am şi încercat să realizăm la ceas de amiază într-o veche aşezare băcăuană.



Prin urmare, am adus în discuţie nume de oameni care şi-au legat activitatea de aceste locuri: pictori (Dumitru Macovei), monografi de ieri (Nicolae Mitrofan) şi de azi (Vasile Rotaru, precum şi Mihai Rotaru, Angelica Rotaru şi Angela Rotaru-Dumitrescu), ziarişti de mai ieri (Constantin Cucu, coordonator vreme de 14 ani al Revistei „Asachi”, din Piatra-Neamţ, și Gheorghe Chiper) şi de azi (Gheorghe Bălţătescu, Roxana Neagu), oameni ai şcolii de ieri (Simion Preutu) şi de azi (Rodica Leonte).

Ca ONG reprezentativ al zonei este Asociaţia Folclorică „Florile din Cucuieţi”, condusă de preotul Irinel Cernat. „Nedeia de la Pădurăreni este, din 2007, un eveniment cu care instituţia noastră, ca partener, se mândreşte an de an”, ne-a spus Florin Zăncescu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău.

Desigur, lista e incompletă. Adăugăm aici numele lui Petru Baciu, poet şi luptător anticomunist. Primarul Eusebiu Alexandrescu a salutat ideea ca în 2022, când vom celebra centenarul naşterii scriitorului, să marcăm locul de pe dealul Uturea, unde a avut loc o puternică rezistenţă anticomunistă.

Un cuvânt de laudă merită elevii şi profesorii din comună (Emilia Grigoraş şi Andreea Hagimă; colaboratori, Costel Dudău şi Tamara Gherasimescu), care au pregătit un bun program artistic, completat admirabil cu oaspeţi de la Palatul Copiilor din Iaşi: Ansamblul de Viori „Prietenia”, condus de Paul Şerban. S-au donat cărţi pentru Biblioteca Comunală, unde din 2018 există Fondul „Gheorghe Bălţătescu”, pentru care şi acum mulţumeşte bibliotecara Cătălina Dudău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014