Vechimea retelei de termoficare din municipiul Bacau si-a spus cuvântul si la debutul sezonului rece 2014 – 2015. Odata cu distribuirea agentului termic catre populatie au aparut si problemele. Conductele de agent termic au cedat in mai multe cartiere bacauane, iar echipele de interventie ale CET Bacau nu mai reusesc sa faca fata solicitarilor.
Pe de o parte, consumatorii CET Bacau sunt revoltati de faptul ca stau in frig zile sau chiar saptamâni intregi, iar de cealalta parte, angajatii societatii bacauane sunt nemultumiti ca nu au cu ce lucra.
Angajatii CET nu au teava ca sa cârpeasca avariile
Frigul, umezeala, mizeria, apa din canale si lipsa sculelor necesare pentru interventii in reteaua de termoficare a orasului sunt doar câteva din cauzele care stârnesc revolta angajatilor de la CET Bacau, trimisi in teren sa cârpeasca tevile sparte.
„CET-ul falimentar a ajuns sa nu mai aiba banalele lopeti, dar sa mai vorbim despre utilaje de interventie. Nu avem tractoare ca sa caram materialele necesare, nu avem masina de taiat betonul, nu avem motopompe ca sa scoatem din canale apa rezultata in urma pierderilor si nu avem in depozite nici macar teava atât de necesara ca sa inlocuim conductele sparte”, declara un angajat al CET Bacau. Oamenii spun ca sunt satui sa fie injurati zilnic de locatarii nemultumiti si ca fac tot ce le sta in putiinta sa lucreze mai bine si mai repede. „Nu sta in puterea noastra sa rezolvam la timp toate avariile.
Sunt altii deasupra noastra care iau decizii, dau aprobari si deleaga echipele in teren. Suntem 80 de oameni care muncesc efectiv in strada si sunt peste 100 de persoane in birouri. In plus, pe noi ne asteapta un nou val de disponibilizare. Sa vedeti atunci ce jale o sa fie in oras si cum o sa stea lumea in frig ca n-are cine sa mai lucreze”, spune un alt muncitor.
Faliment vs. someri
Falimentul CET si conditiile grele de munca ii face irascibili pe angajatii societatii furnizoare de agent termic. Oamenii lucreaza in canale unde este foarte cald, inhaleaza aburul fierbinte rezultat din conductele desfacute, taie conductele sparte si ies afara din canale unde temperatura exterioara este foarte scazuta.
„Ne imbolnavim pe capete din cauza conditiilor improprii de munca. Nu câstigam mai mult de 1.000 de lei pe luna si suntem amenintati din nou cu disponibilizarea. Pâna de sarbatori nu se stie ce se alege din CET Bacau, transformat in Thermoenergy. Si apropo de asta, nimeni nu vorbeste despre transformarea asta si despre ai cui angajati suntem. Stim insa ca actualul Consiliu Local pompeaza milioane de lei in Thermoenergy si nu se stie unde ajung banii respectivi. Muncitorii sunt trimisi acasa pe capete, dar birourile sunt pline de sefi”, spune un alt angajat al CET Bacau.
Cârpeala de ochii lumii
In privinta lucrarilor facute in oras, muncitorii spun ca aceasta cârpeala a conductelor este cea mai proasta interventie in sistemul de termoficare.
„Azi sap aici, sudez o bucata de teava, iar când se umple instalatia din punctul termic, conducta cedeaza din nou la un metru sau 5 metri mai incolo. Conductele sunt terminate, nu mai rezista”, declara un sudor. Printre cazurile mediatizate in ultima perioada se numara si avaria de pe strada Aprodu Purice.
Reteaua din zona de nord a orasului este veche de 28 ani. „Cred ca prin 1986 s-au schimbat conductele, iar de atunci nu s-a mai facut nimic. Muncitorii au lasat la suprafata bucatile de teava gaurite tocmai pentru ca sa vada lumea cu ce se confrunta si cât de grava este situatia. Conductele sunt gaurite pentru ca rugina a macinat metalul in timp. Dupa o saptamâna de interventii la CET, a venit o echipa la fata locului, au inlocuit conducta sparta, dar când au umplut instalatiile, conducta a cedat din nou in apropiere. Nu stiu ce sa mai facem si cum sa le explicam oamenilor ce se intâmpla. Locatarii vin la asociatie si cauta raspunsuri la problemele lor si tot pe noi ne injura si ne ameninta ca nu mai platesc intretinerea decât la vara”, declara Ioan Chirila, presedintele Asociatiei de proprietari nr. 116.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.