13 ianuarie 2025

Conducerea CET renunta la „combinatiile” pe baza de carbuni si trece la cele pe gaz

Se anunta o iarna grea

Pentru ca exigentele europene in materie de protectia mediului sunt obligatorii si in municipiul Bacau, societatea de termoficare trebuie sa renunte, in anii urmatori, la producerea energiei termice prin arderea carbunilor. Practic, ingineriile realizate de conducerea CET privind achizitia si transportul carbunelui vor fi inlocuite, treptat, de cele pe baza de gaz. Drumul a fost deschis in aceasta vara, când consilierii locali au aprobat gajarea bugetului local in contul datoriilor pe care CET le are catre furnizorul E.ON Gaz.



Societatea de termoficare e obligata sa respecte normativele de mediu valabile in UE, astfel incât incepând cu 2012-2013 carbunele nu va mai face parte din meniul CET Bacau. Practic, combinatiile financiare realizate de conducerea societatii cu achizitia si transportul sutelor de mii de tone de carbuni vor fi inlocuite de cele pe baza de gaz. De altfel, sefii CET au anuntat ca intr-o perioada de timp relativ scurta, vor incepe lucarile la al doilea grup de cogenerare, dupa ce primul a fost dat in functiune in urma cu doi ani. Ambele unitati producatoare de energie electrica si termica vor fi alimentate cu gaz.

Pasive astronomice

Desi municipalitatea anunta de zor reusita programului de modernizare a sistemului de producere a energiei de la CET, utilizarea gazului ca materie prima in locul carbunelui ar trebui sa-i nelinisteasca pe bacauanii care inca mai sunt clienti ai sistemului public de termoficare. In ultimii ani, CET a dovedit ca este unul dintre clientii rau-platnici ai E.ON Gaz care a recurs, in câteva rânduri, la sistarea furnizarii de gaz catre societatea de termoficare din cauza datoriilor astronomice acumulate de aceasta. In luna aprilie, de pilda, peste 20 de mii de familii din municipiul Bacau au ramas fara apa calda, dupa ce E.ON a decis sa opreasca furnizarea gazului catre CET din cauza restantelor financiare inregistrate de societatea de termoficare. La 25 mai 2010, datoriile totale ale acesteia fata de furnizorul de gaz se cifrau la peste 136 de miliarde lei vechi, din care 101 miliarde debit restant (89 de miliarde gaze facturate pâna la 31 aprilie + 12 miliarde penalitati).
In urma cu un an, in iunie 2009, E.ON a recurs la aceeasi masura extrema, de data aceasta in contul unei datorii de 158 miliarde lei vechi, din care 44 de miliarde penalitati. Scumpirea anuntata a gazului, precum si renuntarea tot mai multor bacauani la sistemul public de termoficare, tinde sa puna intre paranteze marele proiect de modernizare a CET Bacau.

Datorii garantate cu bugetul local

Dificultatile la plata pe care CET-ul le intâmpina in relatia cu E.ON Gaz au ajuns si pe masa consilierilor locali, in iunie. Majoritatea PNL din CL si-a impus vointa, iar datoriile pe care societatea de termoficare le are catre furnizorul de gaz au fost gajate cu bugetul local. Intre municipalitate si E.ON Gaz functioneaza o conventie de plata, prin care furnizorul a acceptat esalonarea datoriilor CET in rate lunare. Conform articolului 4 al Conventiei, in cazul nerespectarii de catre CET Bacau a oricarui termen de plata, municipalitatea se obliga sa achite furnizorului E.ON sumele datorate de CET, in termen de 5 zile calendaristice de la notificarea transmisa in acest sens de E.ON Gaz. Esalonarea datoriilor este intinsa pe 6 luni, incepând cu iunie si terminând cu noiembrie.

5 hectare pentru o promisiune

In ultima perioada, conducerea CET a facut un lobby puternic pentru oferirea a 5 hectare din platforma industriala unei societati – Holzindustrie Schweighofer – in vederea construirii unei centrale pe baza de biomasa. Sub formula parteneriatului public privat, CL si-a dat acordul pentru infiintarea unei societati mixte in care municipalitatea pune la bataie terenul, in timp ce Holzindustrie se obliga sa ridice centrala si sa asigure materie prima pentru o anumita perioada de timp. Potrivit edililor, noua unitate va asigura producerea in cogenerare a energiei termice pe perioada de iarna. Societatea mixta nu exista insa nici macar pe hârtie, proiectul fiind abia in faza de bune intentii.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img