24 octombrie 2024
ActualitateCondițiile pentru acordarea ajutoarelor de încălzire rămân neschimbate

Condițiile pentru acordarea ajutoarelor de încălzire rămân neschimbate

Familiile și persoanele singure cu venituri reduse vor beneficia și în iarna care vine de ajutoare de încălzire. Potrivit legislației în vigoare primăriile trebuie să înceapă acțiunea de primire a cererilor și dosarelor la mijlocul acestei luni. Cât privește condițiile de acordare, acestea nu s-au modificat față de iarna anului 2018-2019.

Astfel, familiile și persoanele singure care își asigură confortul termic în locuință pe baza gazelor naturale, a energiei electrice ori a combustibililor solizi (lemne, cărbune) sau lichizi (petrolieri) vor beneficia de subvenționarea acestora, dacă au un venit net de până în 750 lei pe fiecare membru component. Familiile care au locuința racordată la sistemul centralizat de termoficare (energie termică) au dreptul la compensarea facturii de încălzire, dacă au un venit net lunar de până în 786 lei/persoană.



În schimb, persoanele singure beneficiază de compensare, dacă au un venit lunar net de maximum 1.082 lei. Pentru familiile și persoanele singure, compensarea (plata) facturii de energie termică poate fi între 5 și 100 la sută, în funcție de venit.

Cele care își încălzesc locuința cu gaze naturale beneficiază de un ajutor lunar cuprins între 20 și 262 lei. Cele care folosesc energia electrică pentru a se încălzi primesc între 20 și 240 lei. Ajutorul pentru cumpărarea lemnelor, cărbunelui ori a combustibilului petrolier este între 20 și 54 lei/lună. Familiile și persoanele singure, care au dreptul la ajutor social, vor lua 58 lei lunar. La stabilirea venitului net lunar se iau în calcul toate sumele de bani câștigate în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv tichetele de masă.

Pe lângă veniturile realizate, ajutorul de încălzire este condiționat și de bunurile pe care le deține familia ori persoana solicitantă. Sunt excluși de la acordarea acestei prestații sociale solicitanții care dețin mai multe spații locative, terenuri care depășesc 1.000 mp, la oraș, ori 2.000 mp, în zona urbană, autoturism/motocicletă cu o vechime mai mică de 10 ani, autovehicule, șalupe, bărci, utilaje, depozite bancare de peste 3.000 lei sau dacă obțin mai mult de 1.000 euro, persoanele singure, ori 2.500 euro, familiile, din valorificarea terenurilor și a animalelor. Dacă primăriile vor depune documentația necesară la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Bacău, până în data de 20 noiembrie, atunci fondurile necesare pentru achitarea ajutorului, începând cu prima lună din sezonul rece (noiembrie-martie), le vor fi virate înainte Crăciun.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img