Sediul in care functioneaza Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Bacau a fost modernizat recent. Dupa o perioada in care a functionat in cladirea de vizavi, tot pe strada Stefan cel Mare, acum ghiseele si personalul s-a mutat inapoi, in alte conditii decât cele invechite si total improprii pentru interactiunea cu cetatenii.
Sediul a fost in renovare doi ani, iar lucrarile au costat 426 de mii de lei. „Urgenta a fost in primul rând faptul ca nu aveam o sarpanta. Atunci când ploua, stateam cu ligheanele sa strângem apa. Cladirea este din 1960 si erau infiltratii. Apoi, am dorit sa fac un spatiu deschis iar comunicarea cu beneficiarii sa fie mai usoara, in conditii moderne. Nu am mai vrut ghisee, nu mai sunt de actualitate si nici nu agreez un astfel de mod de a comunica”, a declarat Daniela Pozinarea, directorul directiei.
Astfel, in locul meselor si scaunelor de toate formele si culorile, acum spatiul a fost impartit ca in sediul unei multinationale, cu birouri deschise, cu indicatii peste tot. Culorile sunt calde, iar pe pereti sunt fotografii intruchipând copii, familii, in general categoriile de beneficiari care sunt deserviti de acest serviciu. „Oamenii au acum o sala de asteptare, sunt preluati si directionati de la intrare acolo unde au nevoie”, a mai spus Pozinarea.
Conditii decente, nu si personal suficient
Din pacate, daca beneficiari sunt suficienti, nu acelasi lucru se poate spune despre numarul de angajati. In organigrama figureaza 141 de posturi, dar numai 75 de posturi sunt ocupate. „Multi pleaca din sistem pentru ca salariile sunt foarte mici. Din acest motiv, avem dificultati in a ocupa posturile cu studii de specialitate in special de asistenta sociala. Am nevoie de oameni care sa stie cum se intocmeste o ancheta sociala. In acest domeniu se lucreaza cu instrumente specifice.
Apoi, am nevoie de cel putin un om specializat in atragerea si implementarea programelor de asistenta cu finantari nerambursabile. Oamenii specializati lucreaza in privat pentru ca salariile sunt foarte mari, in timp ce la stat nu este cazul”, a mai spus directorul asistentei sociale. Cu ajutorul unor specialisti, pe programul de finantare europeana pâna in anul 2020 s-ar putea realiza planurile pe care le are conducerea serviciului.
Unul dintre ele ar fi un centru medico-social, destinat persoanelor fara venituri, care nu au venituri si nici vârsta de pensionare, unele dintre ele chiar imobilizate la pat si fara nici un fel de sprijin. Un alt doilea deziderat este un centru pentru copiii cu dizabilitati si cei aflati in dificultate. In prezent, capacitatea acestui centru este de 25 de persoane, dar nevoia mult mai mare, macar 50 de copiii având nevoie de sprijin pentru a supravietui. In al treilea rând, in municipiu sunt necesare locuinte protejate, destinate familiilor in situatii de risc.
„Acestea ar putea fi puse la dispozitia lor temporar, 3 sau 6 luni, pâna isi gasesc un rost si se pot muta. Ne confruntam cu astfel de situatii si nu avem nici o varianta de a le sprijini”, mai spune Pozinarea. Ramâne de vazut daca având resursele actuale, directia va putea duce la bun sfârsit vreunul din aceste proiecte.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.