18 ianuarie 2025

Conditii moderne intr-un spital condamnat

Investitii pentru asistenta medicala de la Comanesti

Spitalul Orasenesc „Ioan Lascar” Comanesti a renascut din propria-i cenusa. Daca anul trecut, la 1 martie, unitatea sanitara era obligata sa-si inchida portile, acum isi asteapta pacientii cu un compartiment de primire a urgentelor si o sectie de medicina interna la standarde europene. Acum, spitalul asteapta unda verde pentru a-si reincadra personalul imprastiat pe la alte unitati sanitare.



O sponsorizare de 300.000 de euro a schimbat fata Camerei de Primire Urgente (CPU) a Spitalului Orasenesc „Ioan Lascar” Comanesti. Aparatura si finisajele sunt moderne si de cea mai buna calitate. „Finantarea a fost asigurata de un agent economic de pe raza municipiului Comanesti, ne-a declarat Viorel Miron, primarul orasului. Patronul acesteia, din Austria, este un prieten al spitalului, al Comanestiului.” Gerald Schweighofer nu este la prima sponsorizare. In urma cu doi ani, acesta a suportat costurile montarii de tâmplarie noua, cu geam termopan, la spitalul din Comanesti. „Modernizarea CPU si a sectiei Medicina Interna au inceput in decembrie 2011, ne-a declarat dr. Mioara Cirlan, medic primar radiolog si manager al spitalului. Lucrarile au inclus camera de garda, partea de mici interventii chirurgicale, stationarul de zi si cabinetul de explorari functionale, precum si aripa vestica a sectiei Medicina Interna. Speram sa continuam lucrarile, pentru ca spitalul sa fie in concordanta cu normele europene.”

Criza de personal tine saloanele goale

O intreaga aripa a sectiei Medicina Interna a capatat o noua fata. Holurile largi au fost zugravite in culori calde, iar pardoseala este acoperita cu linoleumul impus de normele europene pentru unitatile sanitare. Saloanele cu doua si patru paturi au grup sanitar propriu, dar au ramas goale. „Inca nu putem primi pacienti aici din cauza problemelor pe care le avem cu personalul, a explicat managerul Mioara Cirlan. Anul trecut, când s-a decis inchiderea spitalului, personalul nostru a fost redistribuit. O parte s-a intors, dar cu delegatie. Acum asteptam sa vedem ce se va decide la minister, daca ii vom putea reincadra.” Semnalele de la Ministerul Sanatatii sunt pozitive. Pe site-ul institutiei a fost publicat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede ca angajatii redistribuiti sa poata fi reincadrati la cerere.

Primul spital care a invins reforma

Spitalul Orasesc “Ioan Lascar” Comanesti s-a aflat printre cele 67 din toata tara care ar fi trebuit inchise sau reorganizate in centre medico-sociale sau camine de batrâni. La 1 martie 2011 a intrat in vigoare hotarârea de guvern prin care urma sa fie transformat in azil de batrâni, la 1 aprilie a fost lasat fara finantare de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), iar angajatii au fost instiintati ca trebuie sa-si caute alt loc de munca. Tot in luna martie, pacientii ar fi trebuit externati sau transferati la alte spitale. O parte din personal s-a mutat la spitalele din Moinesti, Onesti si Bacau. Au fost si angajati care au ramas pe loc, au continuat activitatea medicala si au sperat ca vor invinge sistemul si reforma. S-a actionat in instanta, iar la 1 iulie spitalul s-a redeschis oficial. „Este primul spital care a invins sistemul, declara primarul Viorel Miron, cel care s-a opus mereu desfiintarii unitatii sanitare care deserveste zeci de mii de locuitori din zona, nu doar pe comanesteni. A fost primul spital care s-a redeschis si, desi nu am câstigat procesul definitiv, cred ca sunt toate sansele sa nu se mai puna in discutie inchiderea lui.” Spitalul a supravietuit greu fara finantare de la CJAS. Consiliul Local Comanesti i-a alocat diverse sume, dar acestea nu puteau fi folosite pentru plata angajatilor. S-a recurs la realizarea de venituri proprii. Din fericire, la 1 august, spitalul a reintrat in relatie contractuala cu CJAS si a primit buget. Insuficient, ca si la alte spitale, acesta asigura, totusi derularea activitatii medicale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img