Circa 1.200 de familii din Onesti locuiesc in apartamente care nu au nici o sursa de incalzire asigurata de muncipalitate, asa cum ar trebui sa se intâmple intr-un oras civilizat, in plina iarna. Aceasta este urmarea intrarii in procedura de insolventa a societatii Termon, cea care livra agentul termic in oras.
Insolventa a intrat in functiune din cauza datoriilor de circa 40 de miliarde de lei vechi, aflata acum la masa credala, ce ar urma sa se imparta intre funizorul de gaze, Finante si alti creditori. Declararea insolventei a insemnat practic, pentru Termon, inchiderea unitatilor proprii de producere a agentului termic, astfel ca in cele 1.200 de apartamente nu a mai ajuns iarna aceasta nici caldura, nici apa calda. Oamenii sunt nevoiti sa apeleze la surse alternative de incalzire si sa isi pregateasca pe aragaz apa calda ca sa se spele la lighean. Restul locuitorilor orasului si-au asigurat incalzirea prin centrale proprii de apartament.
Autoritatile locale fac demersuri la autoritatile judetene pentru rezolvarea situatiei celor 1.200 de familii, dar pâna acum nu au avut nici un rezultat.
“In luna decembrie, am depus la Consiliul Judetean si la Prefectura un memoriu semnat de mine, de primarul Laurentiu Neghina si alti responsabili locali, prin care solicitam ajutor pentru obtinerea sumei necesare deblocarii situatiei. Initial, demersurile le-am intreprins la Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, dar am fost indrumati catre autoritatile judetene.”
Mircea Cetean, directorul Termon Onesti
Calorifere electrice de la Primarie
Pentru repornirea productiei de agent termic ar fi nevoie, dupa cum spune directorul Cetean, de circa 15 miliarde de lei vechi, care ar ajunge pentru furnizarea caldurii si a apei calde timp de doua luni si jumatate.
Pentru ca onestenii fara sa nu inghete totusi in locuinte, Primaria a luat o serie de masuri. “Consiliul Local a luat decizia sa sprijine familiile cu venituri mai mici de 600 de lei pe persoana. Prin urmare, au fost impartite calorifere electrice pentru 78 de familii, care au solicitat acest lucru. De asemenea, au fost acordate subventii pentru incalzirea cu lemne, cu energie electrica sau cu gaze, in functie de sursa de incalzire folosita de fiecare”, a declarat Daniel Spânu, secretarul Primariei Onesti.
[HIDEPOST]
Sumele pentru subventii sunt semnificative si, conform directorului Directiei de Asistenta Sociala Onesti, Rodica Taranu, acestea ajung la 1.016 familii care folosesc gazele pentru incalzire, 228 de familii care folosesc energia electrica (32.688 lei de la Consiliul Local si tot atât de la Stat), precum si la 72 de familii care folosesc lemnele pentru incalzire (13.315 lei).
Statistica ii mentioneaza si pe cei peste 2.300 de onesteni aflati permanent in evidentele Directiei de Asistenta Sociala, care beneficiaza de un ajutor constant pe tot parcursul sezonului rece, adica cinci luni pe an.
[/HIDEPOST]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.