Spitalul de Pediatrie, casa parinteasca pentru unii copii
Zeci de copii stau luni in sir in spital pentru a fi recuperati. Multi dintre ei sunt readusi la scurt timp dupa externare, pentru ca parintii i-au neglijat ori nu au posibilitati sa-i creasca. Medicii fac eforturi deosebite pentru a-i pune pe copii pe picioare iar unii parinti darama tot ce-au construit ei. O fetita a murit la scurt timp de la externare.
Una din sectiile Spitalului de Pediatrie reprezinta pentru unii copii a doua sau chiar singura lor casa si familie adevarate. Dupa ce sunt ingrijiti luni de zile in Sectia de Recuperare Pediatrica ei sunt adusi inapoi la scurt timp, pentru ca au nevoie, din nou, de asistenta medicala si alimentatie deosebite. Si aceasta deoarece in familiile lor nu au beneficiat de conditii corespunzatoare de crestere pentru a ajunge la greutatea normala. In prezent, in aceasta sectie, care are 35 de paturi, sunt 32 de copii, marea majoritate cu varsta sub un an. "In lunile de vara sunt intre 20 si 25 de pacienti, ne spune dr. Aurelia Taga, managerul spitalului. Imediat ce se raceste vremea, insa, adresabilitatea creste. Mamele se duc la medicii de familie si acestia iau legatura cu noi, dar avem copii care vin si direct din maternitate. Avem un bebelus nascut de o mama cu TBC si ii facem profilaxie pentru aceasta afectiune si alti doi ale caror mame au sifilis. Inca o fetita de doua luni se afla la noi in sectie pentru ca mama ei este internata la Neuropsihiatrie. Acesti copii prezinta un deficit ponderal si biologic si nu au un suport familial adecvat. Ei necesita supraveghere, alimentatie si tratament corespunzatoare."
Bebelusi cu risc de moarte la hranire
In sectia de recuperare sunt ingrijiti si copiii care, pe langa deficitul ponderal si biologic, au si malformatii ale cavitatii bucale (gura de lup sau de iepure) si prezinta risc de moarte prin asfixiere, daca alimentatia nu este corect administrata. Personalul de ingrijire are o pregatire speciala in acest sens. Pentru ca bebelusul sa nu se asfixieze, trebuie sa-i dea lapte cu un biberon special, in reprize foarte mici, stand in picioare si tinandu-l pe copil intr-o anumita pozitie. Alte categorii de pacienti o reprezinta copiii cu malformatii cardiace congenitale, care sunt din ce in ce mai multi, sau cu tulburari metabolice (greutate mica la nastere si nu reusesc sa recupereze, la domiciliu).
“Am crescut in spital serii de copii de la aceeasi familie”
Dar tot mai multi dintre pacienti sunt copiii care se imbolnavesc des si au o greutate mult mai mica pentru varsta lor, pentru ca sunt crescuti in conditii precare. Ei au fost internati in Pediatrie sau Boli Infectioase, cu diferite afectiuni acute. Dupa ce au fost tratati pentru acestea, necesita si ingrijire in sectia de recuperare, deoarece sunt subponderali. In medie, pentru recuperare, copiii sunt internati o luna de zile, insa sunt si cazuri in care spitalizarea continua dureaza si o jumatate de an. Dar nu putini, la 1-2 luni dupa externare, se intorc, pentru ca s-au imbolnavit iar si au o greutate mai mica decat au avut la iesirea din spital. "In cazurile care revin este evidenta neglijenta parintilor, mai spune dr.Aurelia Taga. Ei se intorc tot cu afectiuni acute, care necesita spitalizarea, si cu semne clare de ingrijire precara. De multe ori au pediculoza si bube." Si, astfel, personalul medico-sanitar o ia de la inceput pentru a-l pune pe copil, din nou, pe picioare, ca apoi el sa fie readus la spital, deoarece acasa nu a avut parte de alimentatie adecvata si de conditii optime de locuit. Managerul spitalului mai declara: "Avem copii si din orase, si din mediul rural, dar 75 la suta din cazuri sunt din familii cu situatie socio-economica modesta sau chiar precara. Putem spune ca am crescut serii de copii de la aceste familii. Il dam acasa pe cel mare si il luam pe cel mic. Noi ne atasam de ei, am si botezat cativa, tinem legatura cu primariile pentru a urmari evolutia copiilor in familie."
“Sunt cazuri care ne marcheaza pentru totdeauna”
Dar, cu toate eforturile pe care le depun, medicii si asistentii nu au parte intotdeauna de bucuria rezultatului muncii lor. Nu de putine ori traiesc sentimentul zadarniciei, al neputintei, pentru ca parintii darama tot ce au construit ei. Multi copii trebuie spitalizati indelung in mod repetat. Unii, dupa ce au beneficiat de toata atentia in spital, la catva timp de la externare mor acasa, ca urmare a indolentei parintilor. O fetita de doi ani si trei luni a murit la putina vreme de la externare. Ea a fost internata in mai multe randuri pentru ca mama ei nu a avut grija de ea, deoarece era tot timpul beata. "La aproape doi ani, fetita nu putea sa mearga, abia statea in sezut, a mai spus dr.Aurelia Taga. Ultima data am ingrijit-o trei luni si am dat-o acasa pe picioare. Era foarte isteata pentru varsta ei. Dupa externare, noi am tot dat telefoane la o vecina de a mamei ei si la primaria comunei. De aici am fost asigurati ca lucrurile merg bine. Dar la vreo trei luni fetita a murit. Eu ii pusesem cercei de aur in urechi. Personalul ii aducea tot felul de bunatati de acasa, jucarii. Toti am indragit-o. Sunt cazuri care ne marcheaza pentru totdeauna!". In urma anchetei sociale la domiciliul copiilor, demarata ca urmare a demersurilor intreprinse de conducerea spitalului, se constata ca parintii nu le asigura conditii optime de ingrijire tot mai multora. Drept urmare, foarte multi copii dintre cei ingrijiti in Sectia de Recuperare Pediatrica au plecat in plasament familial.
Elena Tintaru