joi, 8 mai 2025

Concursul „Știu și aplic” – Securitatea și Sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii

Sambata 12 aprilie 2025 , la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” din Bacau s-a desfasurat etapa judeteana a Concursului „ŞTIU ŞI APLIC” SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ŞCOLII. Concursul este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale de Ministerul Educației din anul 2013 şi are o continuitate la nivel național.

Activitățile de informare prin intermediul concursului au fost implementate pe plan național, timp de 11 ani la peste 6000 de elevi din toată țara, care acum sunt lucrători.



Conștientizarea comportamentului preventiv în mediul de muncă, crearea unui sistem de orientare practică privind conștientizarea atitudinii preventive în mediul de muncă și combaterea accidentelor de muncă se poate realiza la categoria de vârstă peste 15 ani, când din punct de vedere legal elevii au acces în locuri de muncă.

Introducerea disciplinei Securitate şi Sănătate în Muncă în învăţământul preuniversitar constituie o componentă cheie în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, prin învăţarea de către tineri a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate. Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc. Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

Datele statistice analizate periodic de Inspecţia Muncii au evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte ușor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală.               Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi/sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaşte pericolele potenţiale, precum şi munca în condiţii de securitate solicită simţ practic, dar şi putere de observaţie, instruire şi experienţă.

Fiind nou veniți în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipsească experiența și, adesea, maturitatea fizică și psihologică. Este posibil ca ei să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există și alți factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum:

nivelul insuficient de competențe și de formare;

necunoașterea drepturilor proprii și a obligațiilor angajatorului;

insuficientă încredere pentru a semnala eventualele probleme;

nerecunoașterea de către angajatori a protecției suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri.

Abordarea școlară globală aduce la un loc educația și gestionarea școlii. Elevii și personalul trebuie să colaboreze pentru a face din școală un loc sigur și sănătos pentru muncă și învățare, prin:

educație cu privire la riscuri, de exemplu prin implicarea elevilor în identificarea pericolelor;

educație cu privire la sănătate și promovarea sănătății, de exemplu prin inițiativele privind „școlile sănătoase”;

promovarea demnității și a respectului pentru toți, de exemplu prin campanii împotriva comportamentului agresiv;

preocupare față de mediu, de exemplu prin reutilizarea și reciclarea materialelor.

Etapa judeteana a Concursului national „ȘTIU ȘI APLIC – SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ŞCOLII” pentru formarea unei culturi de prevenire in randul tinerilor s-a desfasurat sambata 12.04.2025 cu participarea a 13 colegii tehnice din localitatile Bacau, Onesti, Sascut, Moinesti si Podu Turcului din partea carora s-au prezentat 52 elevi . Concursul s-a desfasurat pe 5 categorii iar rezultatele au fost urmatoarele:

Invatamant Tehnologic – ciclu inferior (cls IX- X) – locul I Liceul Tehnologic Dacia din Onesti

Invatamant Tehnologic – ciclu superior – locul I Colegiul Tehnologic “Gheorghe Asachi”

Invatamant Teoretic ciclul inferior si ciclul superior – locul I – Colegiul National Catolic “Sf. Iosif”

Invatamant Profesional: locul Liceul Tehnologic “Anghel Saligny”

 

Elevii care au obtinut locul I la etapa judeteana vor participa la etapa nationala a concursului care se va desfasura in perioada 23.05 – 25.05.2025 la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Iasi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img