Aflat la cea de-a XXI-a editie, Concursul national ‘’Primavara artelor’’ doreste crearea unui cadru competițional de promovare a elevilor cu aptitudini în domeniul muzical vocal-instrumental, al artelor vizuale și coregrafic, către performanță. Se cunoaște că o condiție esențială spre promovarea unor valori este aceea dată de existența unei competiții obiective, capabile să stimuleze și să motiveze elevii în obținerea de rezultate în domeniile vizate.
De asemenea, se doreste să reprezinte, pentru elevi, o rampă de lansare a talentelor pe drumul unor cariere artistice de excepție, iar pentru profesori un valoros schimb de experiență în domeniul tehnicii instrumentale, al artei interpretative, vizuale și coregrafice.
Proiectul se adreseaza elevilor din liceele vocaționale de artă din țară, precum şi elevilor din învățământul de masă.
Proiectul Primăvara Artelor – este un concurs structurat pe 3 secțiuni: Muzică, Arte vizuale și Coregrafie.
⦁ Secțiunea muzică se adresează tuturor elevilor din școlile și liceele de artă, învățământul de masă, Palate și Cluburi ale Copiilor și școli private de muzică.
⦁ Secțiunea Arte vizuale se adresează: claselor I – VIII din învățământul de masă; claselor V – XII pentru școlile și liceele vocaționale; Palatelor și Cluburilor ale Copiilor, etc., pentru copii cu intervale de vârstă 6-18 ani.
⦁ Secțiunea Coregrafie se adresează: Concursul este deschis elevilor din învățământul de masă, și vocațional, clasele III – XII.
Prin acest concurs, dorim să creăm un cadru competițional obiectiv, să stimulăm plăcerea studierii artelor pentru elevii cu aptitudini în domeniu, să atragem publicul către valorile artelor, să armonizăm șansele de acces ale elevilor la competițiile de profil.
Ne dorim ca la aceasta editie să participe peste 1400 de elevi care studiază discipline din specialitățile muzică, arte vizuale și coregrafie, dând astfel o mai mare amploare acestui concurs.
Concursul Primăvara Artelor a atras, de-a lungul celor 20 ediții, tinerii interpreți din învățământul preuniversitar, dobândind o binemeritată tradiție și demonstrând inițiativa și dăruirea colectivului de profesori care continuă să promoveze valorile artistice.
Concursul se desfasoara pe următoarele secțiuni :
⦁ MUZICĂ: Pian, Vioara, Corzi grave, Teorie-Solfegiu-Dictat, Canto clasic, Canto muzică ușoară, Canto muzică populară, Suflători alămuri, Suflători lemne, Percuție,
⦁ ARTELE VIZUALE: Arte plastice: Pictură, Grafică, Sculptură, Fotografie; Arte Decorative: Artă Monumentală, Textile, Arhitectură, Design grafic, de produs și ambiental.
⦁ COREGRAFIE: Dans Clasic, Dans de caracter, Dans modern, Dans contemporan, Dans Jazz, Dans liric, Repertoriu Ansamblu și Repertoriu individual.
⦁ Concursul se dorește o celebrare a artelor pentru elevii participanți, stimulându-i să atingă standarde competitonale inalte.
Concursul a inceput, deja, pe 5 aprilie, cu sectiunea de Teorie Solfegiu Dicteu, pentru elevii din invatamantul vocational, unde numerosii participanti au demonstrat o foarte buna pregatire si o mare dorinta de a obtine rezultate cat mai bune.
Cei 115 elevi participanti, de la clasa I pana la clasa a XII-a, au fost distinsi cu mentiuni si premii, cei mai buni concurenti obtinand Trofeul concursului.
Astfel,Trofeele, in majoritatea lor, au fost disputate de catre elevii Colegiului National de Arta George Apostu .
Clasa I : MARTIN OLIVIA , prof. DANA CIOCAN
PUSCALAU NECTARIE, prof. ELENA BOAMBA
MATIES LIGIA, prof. ELENA BOAMBA
de la Colegiul National de Arta ’’George Apostu’’ Bacau
Clasa a II-a:
BOGHITOI LUCA si GRUMEZEA Ilinca, prof. CATALINA SOBACHI, de la LICEUL DE ARTA ’’STEFAN LUCHIAN’’ din Botosani.
Clasa a IV-a:
BUTUCARU VICTOR, prof. ELENA BOAMBA
DAMIAN TEODORA si OTELITA MARIA, prof. IRINA NEGREA
NICHIFOR MIHNEA, prof. GABRIELA DUMITRIU,
de la Colegiul National de Arta ’’GEORGE APOSTU’ ’BACAU
Clasa a V-a:
BUDAES-TANARU STEFANA, prof. IRINA NEGREA
NEGREI MARIA, prof. ELENA BOAMBA
ZORILA ANDREI, prof. DANA CIOCAN
Clasa a VII-a:
MANOLE BIANCA- GEORGIANA si
RUSU-DONIGHEVICI EMILIAN, prof. ELENA BOAMBA,
de la Colegiul National de Arta ’’GEORGE APOSTU’’ BACAU
Clasa a IX-a:
TAGA-RADU VIVIAN-MARIA, prof. GABRIELA ION,
de la Colegiul National de Arta ’’ Octav Bancila’’, Iasi
Clasa a XI-a:
JUGANARU MIRUNA, prof. IRINA NEGREA, CNA’’GA’’ BACAU
Duminica, 7aprilie, s-a desfasurat concursul pentru elevii din invatamantul de masa.
Premiile pentru categoriile disputate in aceste sectiuni sunt:
La ARTE VIZUALE, s-au jurizat peste 1000 de lucrari, trimise de elevi din toata tara, cu lucrarile premiate urmand a se realiza o expozitie, la Muzeul de Istorie ‘’IULIAN ANTONESCU’’, al carei vernisaj va avea loc in data de 11 aprilie 2019 la ora 12.00, in cadrul caruia se vor acorda premiile si trofeele, pe sectiuni.
Juriul a fost alcatuit din
Prof.dr. ADRIAN BRAESCU, Directorul Liceului Tonitza din BUCURESTI, presedintele juriului
Doamna CARMEN POENARU, PRESEDINTA UAP BACAU
Doamna LILIANA BARGU, PRESEDINTA Ordinului Arhitectilor, Filiala BACAU-NEAMT
Prof. IONELA LAZUREANU, Colegiul National de Arta ‘’George Apostu’’ BACAU
Pentru invatamantul vocational, concursul se va desfasura in perioada 11-13 aprilie, dupa cum urmeaza:
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.