Concursul „Digital Oratory” s-a dovedit a fi o platformă extraordinară pentru tinerii dornici să își dezvolte abilitățile de vorbire în public și să își depășească limitele personale. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și Agora Speakers International, la inițiativa doamnei profesor de limbă engleză Diana Popa și a adunat participanți și jurați din România, Olanda, Africa de Sud, Canada și Indonezia.
Competiția, aflată la a doua ediție, a avut loc pe platforma Zoom, sâmbătă, 25 mai 2024 și a inclus două secțiuni: discurs improvizat și discurs pregătit. În etapa preliminară, participanții au trimis discursuri înregistrate, iar primele 30% dintre acestea le-au asigurat locul în finala desfășurată live. În prima secțiune, tinerii au avut 2-3 minute pentru a susține un discurs improvizat pe baza unui „meme”, folosind cuvântul zilei, „compelling”, adică convingător/captivant. A doua secțiune a provocat concurenții să pregătească discursuri de 3-4 minute care să inspire audiența să mediteze asupra lecțiilor vieții sau să privească eșecul într-o lumină pozitivă.
Matei Pătrașc-Bălan, președinte Digital Oratory ediția a II-a, elev în clasa a 11-a la Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu”: „Formatul online ne-a permis să avem un juriu cu experiență în mediu internațional din partea Agora Speakers International, o asociație non-profit ce are ca misiune dezvoltarea competențelor de public speaking în rândul tinerilor. Procesul de pregătire se desfășoară prin întâlniri săptămânale, desfășurate online de cluburi, prin parcurgerea unui curriculum. Totodată, tinerii pot participa la competiția internațională AgoraCon, pe care avem onoarea de a o organiza noi, Agora Speakers Romania, în acest an, și care va avea loc în 24 și 25 august.
Pentru mine este prima oară când organizez un eveniment de o asemenea anvergura și, pe aceasta cale, doresc să îi mulțumesc doamnelor profesoare Diana Popa și Gabriela Laslău, pentru oportunitate și încrederea acordată. Pentru acest concurs am depus multă muncă, de la organizare la redactarea regulamentului, a formularelor de înscriere și până la elementele de design grafic, precum certificate și materiale promoționale, de care s-a ocupat colega mea, Teodora Prisecaru.
Mi-a plăcut să organizez acest concurs. Procesul a fost unul lung, dar timpul petrecut împreună cu echipa a fost extraordinar – am învățat foarte multe, iar acum mă bucur de satisfacția adusă de această reușită.”
Teodora Prisacaru, elevă la Colegiul Național „Ferdinand I”, organizator al evenimentului a mărturisit: „Am fost plăcut surprinsă să găsesc atât de mulți tineri pasionați de arta oratoriei. Participarea la concurs nu doar că i-a ajutat să își învingă teama de a ține un discurs și oportunitatea de a primi feedback din partea unui juriu internațional, cu experiență în acest domeniu. Cu siguranță fiecare dintre noi a contribuit la scrierea unei noi file de poveste din acest proiect minunat.”
„Atât organizatorii, cât și participanții au fost oameni deschiși, cooperativi, care mi-au adus un sentiment de ‘acasă‘. Mă bucur că există astfel de activități prin care să ne putem descoperi atât pe noi înșine, cât și pe cei care ne înconjoară.” (Teodora-Maria Cernat, elevă la Colegiul Național „Ferdinand I”, organizator)
Diversitatea subiectelor abordate și maturitatea tinerilor oratori au impresionat publicul și juriul deopotrivă.
Michael Otto Nicholson, Agora Speakers Indonezia: „Weekendul trecut, am fost jurat la trei concursuri de discursuri în limba engleză organizate de Agora. Am fost impresionat de calitatea înaltă a talentului tinerilor participanți la Concursul Digital Oratory. În calitate de Manager de Relații Umane timp de 45 de ani, cunosc valoarea pe care o au abilitățile bune de comunicare și încrederea în sine pentru candidați.”
„Felicit vorbitorii, care au fost remarcabili, mai ales având în vedere că concursul a fost în limba engleză și nu în limba lor maternă, și organizatorii au demonstrat ecelente abilități de organizare și leadership, întreaga echipă de suport fiind la cel mai înalt nivel.” – Christopher Callaghan, Agora Speakers Africa de Sud
Fred Jones, Ambasador Agora Speakers Canada: „Abilitățile de comunicare demonstrate în concursul Digital Oratory permit tinerilor să câștige încredere în sine și să își îmbunătățească capacitatea de a-și exprima opiniile. Acest minunat dar de a învăța să își îmbunătățească interacțiunea cu familiile, prietenii și comunitățile lor le asigură vieți fericite și împlinite. Felicitări tuturor celor implicați!”
Cosmin Grapcenco, câștigător al premiului III la secțiunea de discurs improvizat (16-19 ani): „Pentru mine a fost o experiență incredibilă. M-a ajutat să îmi dezvolt abilitățile de vorbire și creativitatea și, de asemenea, m-a făcut să realizez cât de important este pentru viitorul meu să pot comunica ceea ce gândesc. Recomand acest concurs tuturor, deoarece nu este vorba doar despre câștig în sine, ci și despre dezvoltarea abilităților de care ai nevoie în viață.”
Elena Gal, premiul I, discurs improvizat, 16-19 ani: „Concursul a fost o experiență palpitantă și stimulativă din punct de vedere intelectual, provocând participanții să creeze pe loc discursuri convingătoare despre meme-uri. A fost o excelentă demonstrație de creativitate, gândire rapidă și abilități de vorbit în public.”
Carina Condrea, cea mai tânără participantă din concurs, care a obținut premiul I la discurs improvizat (13-15 ani) a spus – „A fost distractiv să iau parte la concurs. A trebuit formulez un discurs pe moment, ceea ce mi-a stimulat creativitatea. Cu siguranță voi participa și anul viitor!”
Mara-Ioana Lazăr, premiată cu locul II pentru discurs pregătit (16-19 ani), a subliniat impactul personal al competiției: „Participarea la concursul Digital Oratory a fost o experiență care m-a determinat să ies din propria zonă de confort și să am mai multă încredere în mine, practicând vorbitul în public într-o limbă străină, indiferent dacă câștig sau nu, pentru că simpla încercare și chiar eșecul contribuie la dezvoltarea mea.”
Petra Poșa, participantă la secțiunea de discurs improvizat (16-19 ani), a adăugat: „Pentru mine concursul a fost o experiență uimitoare care m-a ajutat să îmi depășesc anxietatea legată de vorbitul în public și să îmi îmbunătățesc abilitățile. De asemenea, gazdele au fost foarte drăguțe și ne-au încurajat foarte mult.”
Lorena-Mihaela Bontaș – premiul II, discurs pregătit, 13-15 ani: „A fost primul meu concurs de vorbit în public și mi-a plăcut foarte mult! Mi-a plăcut libertatea pe care am avut-o în alegerea subiectului și atmosfera prietenoasă din cadrul întâlnirii online. A fost o experiență foarte plăcută.”
Alexandra Ursachi – mențiune, discurs pregătit, 16-19 ani: „Înscriindu-mă la acest concurs, nu știam la ce să mă aștept, deoarece nu mai participasem niciodată la un concurs online. Am fost plăcut surprinsă de întreaga experiență și mi-a plăcut fiecare parte a ei, de la scrierea și susținerea discursului meu până la ascultarea tuturor perspectivelor diferite pe care ceilalți concurenți le-au adus în discuție.”
Concursul „Digital Oratory” nu este doar despre a câștiga, ci despre a învăța și a crește. Este o oportunitate unică pentru tineri de a-și perfecționa abilitățile de vorbire publică și de a se pregăti pentru un viitor în care comunicarea online va fi esențială pentru succesul academic și profesional.
Profesor de limba engleză Diana Popa, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”