Colegiul Național „Ferdinand I” a găzduit, între 16 și 18 noiembrie, concursul de matematică și fizică Vrănceanu – Procopiu, ediția a XX-a. Președintele Comisiei Centrale a fost, ca de fiecare dată, decanul Facultății de Fizică de la Universitatea „Al I Cuza” Iași, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, iar președintele onorific, prof. univ. dr. emerit Ioan Mercheș. Din partea Ministerului Educației Naționale, membru al comisiei a fost prof. Adrian Troe.
Cei 20 de membri, profesori de matematică și fizică, selectați din toată țara, au elaborat subiectele de concurs.
Au participat 124 de elevi de nivel liceal, din 24 de județe ale țării. Concursul a constat într-o probă scrisă, derulată pe durata a 4 ore, cu 2 subiecte la matematică și 2 subiecte la fizică, cu grad ridicat de dificultate, fiind singurul concurs de acest gen.
„Concursul Național de matematică și fizică este un concurs unic. A reunit și la această ediție aniversară, a XX-a, unii dintre cei mai buni liceeni din țară, performeri atât la matematică, cât și la fizică. Organizatorii s-au străduit, ca de fiecare dată, să asigure condiții foarte bune pentru desfășurarea concursului, oferind tinerilor participanți o inedită experiență de învățare și o oportunitate de a se testa la începutul unui nou an competițional. Subiectele propuse au demonstrat încă o dată nivelul ridicat al matematicii și fizicii preuniversitare de performanță.
Mediul academic românesc din domeniul STEM, competitiv pe plan internațional, își exprimă speranța ca după terminarea studiilor liceale acești tineri valoroși să-și continue studiile în România, construindu-și astfel cariere de succes așa cum au început să o facă și colegii lor mai mari”, a declarat conf. univ. dr. Sebastian Popescu, președintele comisiei de organizare.
„A fost un concurs corect, derulat în condiții optime, ca în fiecare an, cu subiecte care scot în evidență capacitatea de gândire matematică și științifică a tinerilor liceeni, prin rezolvarea problemelor. Felicit comisia de organizare, atât la nivel de elaborare subiecte, cât și la nivel logistic. Experiența pe care o împărtășesc tinerii nu poate fi decât una pozitivă, de autodezvoltare, dar și de stimulare a talentului și efortului intelectual”, a susținut și inspectorul școlar de specialitate fizică, prof. Ovidiu Buhucianu.
Directorul Colegiului Național „Ferdinand I”, instituția gazdă, anual, a evenimentului, prof. de fizică Nicu Harasemciuc a declarat: „Acest concurs, inițiat de un grup de profesori de matematică și fizică acum 21 de ani, a devenit o tradiție la nivelul performanțelor educației. An de an antrenează sute de copii și profesorii lor în acest exercițiu de raționament științific transdisciplinar. Colegiul nostru își demonstrează încă o dată deschiderea spre promovarea excelenței în educație, prin organizarea acestui concurs în fiecare an, prin implicarea unui număr mare de cadre didactice și nedidactice în desfășurarea în condiții optime a evenimentului.”
În final, au fost acordate premiile I, II, III și mențiuni, la fiecare nivel de clasă, ciclu liceal, conform punctajului însumat la cele două discipline. Finanțarea premiilor este asigurată de Ministerul Educației Naționale.
Printre premianți (din București, Galați, Constanța, Brăila, Suceava, Iași, Sibiu, Roman, Piatra Neamț, Giurgiu, Pitești, Moreni) s-a aflat și un elev băcăuan, Ștefan Ștefănescu, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, din clasa a X-a, care a primit a doua mențiune, la nivelul său de clasă.