Asociatia „Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleza – Romania” infiintata in anul 1996 este o organizatie non-guvernamentala, afiliata la organizatia internationala „The English Speaking Union – ESU” cu sediul la Londra. Infiintata in anul 1918, ESU a avut printre primii sai presedinti pe lordul Winston Churchill si este in prezent onorata de patronajul Reginei Elisabeta a II- a. Aceasta organizatie internationala, cu filiale in 53 de tari, are ca scop promovarea cooperarii si intelegerii internationale prin intermediul limbii engleze.
In cadrul activitatilor caracteristice filialelor Uniunii Internationale a Vorbitorilor de Limba Engleza (ESU), se inscrie si organizarea anuala a unui Concurs de Discurs Public in Limba Engleza, la care participa elevi si studenti. Concursul se desfasoara in toate tarile reprezentate in cadrul ESU, cu o tema proprie pentru Concursurile Nationale, iar pentru Finala Internationala stabilindu-se o tema comuna. Finala Internationala se desfasoara la Londra, in luna mai a anului respectiv.
Pana in prezent Asociatia „Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleza – Romania” a participat la 20 asemenea finale internationale, reusind sa obtina prin reprezentantii sai rezultate foarte bune. Finala Nationala a concursului reprezinta un moment important, in cadrul concursului stabilindu-se cei mai merituosi trei participanti, inclusiv castigatorul Concursului National, care va participa la Finala Internationala de la Londra.
Concursul se adreseaza elevilor si studentilor cu varste cuprinse intre 12 si 20 de ani. Concursul este impartit pe urmatoarele grupe de varsta :
• 12 – 15 ani – participa la concurs pana la etapa judeteana
• 16 – 20 ani – participa la toate etapele concursului.
Tema nationala pentru editia a 21-a, 2015 a Concursului National de Discurs Public in Limba Engleza pentru categoria de varsta 12-15 ani a fost To Be Ignorant of the Past Is to Remain a Child
Timpul alocat pentru sustinerea discursului variaza in functie de categoria de varsta a participantilor intre 2.30 minute minin , la 3.30 maxim pentru aceasta categorie.
Insemnatatea concursului consta in faptul ca discursul public pune accent pe unicitatea si personalitatea fiecarui vorbitor, scopul final fiind acela de a transforma elevii în comunicatori puternici, percutanţi şi memorabili întrucât genul acesta de competitii antreneaza numeroase abilităţi şi solicită cunoştinţe din mai multe domenii precum: dicţie, comunicare nonverbală, elemente de psihologie a comunicării, tehnici teatrale, managementul timpului, tehnici de persuasiune și influențare.
Vineri, 30 ianuarie 2015 Scoala Gimnaziala “Mihai Dragan” Bacau, a gazduit desfasurarea etapei judetene a concursului, la categoria de varsta 12 -15 ani. Un numar de 17 profesori de gimnaziu din Scolile Mihai Dragan, Scoala 10, Scoala Spiru Haret, Scoala Al. Ioan Cuza, Scoala Liviu Rebreanu Comanesti, Scoala “Stefan cel Mare” Buhusi, Scoala Nr. 1 Onesti, Scoala “Mihai Eminescu” Buhusi, Scoala Parava au fost implicati in organizarea si evaluarea concurentilor in cadrul acestei etape. Din 121 de concurenti din diferite scoli ale judetului, precum Onesti, Buhusi, Asau, Comanesti, Bacau, 11 elevi au obtinut maximul de 100 de puncte, 30 elevi intre 99-95 puncte, 48-intre 94 si 85, asigurandu-si astfel locurile I, II si III. Aceste binemeritate rezultate sunt o incununare a eforturilor lingvistice si de sustinere a unei argumentatii orale a elevilor care -si formeaza, in acest mod, deprinderi de oratorie si elocinta in limba engleza.
Munca evaluatorilor nu a fost deloc usoara, deoarece elevii au fost foarte bine pregatiti si au demonstrat, nu numai cunostinte solide de limba engleza, ci si talent in prezentarea discursurilor pregatite, fluenta si o buna argumentare a raspunsurilor la intrebarile primite. In prezentarea discursului, participantii au trebuit sa isi puna in valoare intonatia vocii, sa recurga la gesturi ajutatoare si sa foloseasca cuvinte alese, prin care sa capteze atentia publicului. Concurentii au raspuns si la intrebarile venite din public, in mod spontan.
Trebuie menţionat faptul că punctajul maxim este de 100 de puncte, discursul vorbitorului evaluându-se după următoarele criterii: exprimare şi prezentare, 35 de puncte. Alte criterii, precum argumentare, valorează 35 de puncte, structura discursului:15 puncte şi răspunsurile date la întrebări: 15 puncte.
De remarcat este si faptul ca participarea la acest concurs, aflat in calendarul Ministerului Educatiei si Cercetarii, este gratuita, iar eforturile organizarii unui astfel de eveniment nu sunt de fel de neglijat, din toate punctele de vedere: a resurselor financiare, de timp, spatiu si concentrare, remarca d-na inspector de limba engleza Rafiroiu Anca, directorul Scolii “Mihai Dragan” Olaru Nicoleta si prof. Dragoi Alina implicata alaturi de colegele prof. Dorneanu Elena, prof. Bordeianu Lacramioara si prof. Ghiciusca Cristina in echipa de organizare a concursului.
Comisia evaluatoare este formata, conform regulamentului, din 5 membri ( presedintele comisiei-cel care prezinta regulile si se asigura de buna desfasurare a competitiei, 3 jurati-cei care evaluaza propiu-zis si un “timekeeper”-cel care cronometreaza). La ceasta etapa s-au folosit elevi care sa cronometreze timpii dar si elevi ai scolii care au ajutat la o derulare eficienta a evenimentului.
Alina Dragoi
profesor de limba engleza, Scoala Gimnaziala”Mihai Dragan” Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.