13 ianuarie 2025

Concesionare de peste 100 milioane de Euro

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS) a publicat anuntul privind intentia de concesionare a serviciilor de exploatare, administrare si extindere ale noului depozit ecologic din Bacau. Valoarea contractului a fost aproximata intre 87 si 113 milioane de euro. Viitorul operator al noii gropi de gunoi va concesiona serviciul pe o perioada de 20 de ani. Acesta urmeaza sa construiasca, din fonduri proprii, celulele 3 si 4 ale depozitului ecologic. Prima celula a depozitului trebuia finalizata inca din toamna anului trecut, insa inaugurarea acesteia a suferit mai multe amânari. Concesionarea serviciului de operare a gropii de gunoi va fi urmata de scoaterea la licitatie a serviciului de colectare si transport al deseurilor din judet.

ADIS, autoritatea sub care comunele, orasele si municipiile din judet vor derula proiecte cu finantare europeana in domeniul salubrizarii, a publicat anuntul prin care intentioneaza sa concesioneze, pe 20 de ani, serviciul de exploatare a depozitului ecologic din Bacau. Potrivit anuntului, valoarea contractului a fost stabilita avându-se in vedere o limita maxima de pâna la 113 milioane de euro. Noua groapa de gunoi a Bacaului, care va deservi toate localitatile din judet, trebuia inaugurata inca din toamna anului trecut, insa ea a facut obiectul mai multor amânari pe motiv ca lucrarile au inaintat cu greutate. Odata cu inaugurarea primei celule a depozitului, Consiliul Judetean Bacau va demara preparativele pentru construirea celei de-a doua, cea mai mare dintre cele patru prevazute in proiectul privind managementul integrat al deseurilor din judet. Conform estimarilor oficiale, prima celula a noii gropi de gunoi – inca nedata in functiune – va putea fi utilizata pâna in 2013. Aceasta a fost proiectata, intr-o prima faza, pentru a deservi doar municipiul Bacau si alte 22 de comune componente ale asa-zisei Zone Metropolitane. In conditiile in care toate localitatile din judet isi vor depozita deseurile in noua groapa, durata de folosinta a acesteia se va diminua considerabil: de la 5 la 3 ani. Viitorul operator al depozitului ecologic, rezultat in urma licitatiei de concesionare, va trebui sa acopere, din propriile fonduri, construirea celulelor 3 si 4. „Desi cifrele par impresionante, este vorba totusi de o concesiune pe 20 de ani. Estimarea noastra a avut in vedere gradul de suportabilitate a populatiei”, a afirmat Bogdan Seto, directorul ADIS.



4-5 „doritori”

Seto a confirmat pentru cotidianul Desteptarea ca cel putin cinci societati si-ar fi exprimat interesul pentru a concesiona exploatarea noii gropi de gunoi. El a precizat ca printre acestea s-ar afla si societati straine. „Au existat, din partea a 4-5 societati, expresii de interes vizavi de proiect, odata cu lansarea anuntului de intentie. E vorba si de firme straine, nu doar românesti”, a spus acesta. In anuntul publicat la jumatatea lunii august se precizeaza ca societatea câstigatoare a licitatiei se va ocupa de „operarea si intretinerea depozitului nou de deseuri menajere (celulele 1 si 2)”, de „finantarea si supervizarea construirii celulelor 3 si 4, operarea si intretinerea statiei de sortare si statiei de compostare”, precum si de „monitorizarea postinchidere a vechiului depozit de deseuri”.

Preturi europene pentru oropsitii Bacaului

Conform Masterplanului privind managementul integrat al deseurilor din judetul Bacau, valoarea lunara estimata a facturii pe gospodarie va fi de 5,3 euro, urmând ca aceasta sa creasca cu aproximativ 4 la suta anual, pâna la suma de 11,3 euro de familie pe luna. Potrivit aceluiasi document, „capacitatea de plata a familiilor din judetul Bacau este depasita in primii doi ani de implementare a proiectului, in perioada 2011 – 2012” si ca primariile vor trebui sa gaseasca un sistem de subventionare a platii serviciului de salubrizare pentru familiile sarace.

172 de milioane de euro, in doua transe

Masterplanul prevede un plan de investitii in doua etape. Prima se va derula in intervalul 2009 – 2013 si va insuma investitii totale de 41,61 milioane de euro, in timp ce a doua se va intinde din 2014 pâna in 2038 si va totaliza investitii de 130, 36 milioane de euro. Conform documentului citat, se vor realiza statii de transfer deseuri la Gaiceana (680 de mii euro), Onesti (880 de mii euro), respectiv Beresti Tazlau (650.000 de euro), precum si statii de sortare (Onesti – 2,28 milioane de euro) sau compostare (Bacau – 830 de mii euro, Onesti – 3,17 milioane euro).
A doua celula din depozitul ecologic, cea mai mare, va costa 5,95 milioane euro si va fi realizata de Consiliul Judetean cu fonduri europene. Prima celula a noii gropi de gunoi insumeaza peste 30 de hectare. Odata cu concesionarea serviciului de operare a depozitului de deseuri, ADIS va scoate la licitatie si serviciul de colectare si transport al gunoiului.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img