Pe 5 iulie 2013, Botomei a sustinut in public la Universitatea de Stat din Moldova, teza de doctor in drept cu tema : Raspunderea administrativa in plan comparat. Republica Moldova si Romania. In teza a cercetat teoria pluralismului organizatiilor profesionale de aparare cu organizare la nivel judetean si nivel national.
Acest concept stiintific este tratat pentru prima data la nivel oficial in materia institutiei aparatorului din Romania, fiind in identitate cu motivul arestarii preventive de 33 de zile, din care doctorul avocat Botomei Vasile a fost liberat prin hotarare definitiva dispusa de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 11-06-2013. Momentul sustinerii in public a tezei de doctor in drept a coincis tocmai cu momentul definitiv de inregistrare si autorizare in baza Legii 51/1995 republicata, a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania-UNBR, la care potrivit actului de infiintare si de autorizare inregistrat de institutiile de stat, presedintele uniunii este dr.av.Vasile Botomei, denumita organizatie profesionala de organizare si functionare a profesiei de avocat din Romania.
Actele de infiintare ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania-UNBR sunt publicate ca practica aplicata pe siteul: www.unbr.info iar ale Baroului Bacau din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania publicate pe www.baroulbacau.ro. Mai exact Botomei a facut o aplicatie stiintifica la teza de doctorat, inventand si autorizand chiar prin institutiile statului, persoane juridice autorizate sa exercite profesia de avocat, simetrice cu barourile traditionale si cu organitatia centrala a barourilor traditionale despre care se afirma ca ar functiona in regim de casta, accesibilla doar pentru cei cu trecere printre mai marii corifei din avocatura, unde costurile s-ar ridica intre 20.000 euro dar si pana la 50.000 de euro.
Nimeni altul nu se putea ridica la alte pretentii de a se lua la tranta cu astfel de casta, in care sunt inscrisi ca membri fosti si actulul prim-ministru, cum sunt: domnul Victor Ciorbea avocat in Baroul Bucuresti, domnul prof.univ.dr. Emil Boc avocat in Baroul Bucuresti, domnul Victor Ponta avocat in Baroul Bucuresti,fost procuror, dar chiar si fosti ministrii de justitie cum sunt europarlamentarul Monica Macovei, avocatul dr.Catalin Predoiu, avocatul Tudor Chiuariu si altii, nemaizicand ca toti avocatii din Parlament sunt membri in barourile traditionale.
Mai mult pana si cei care acced la fotoliul de deputat sau senator, mai nou cu incepere din 2011 se bucura de drepul de a deveni avocati fara examen, prin modificarile si completarile aduse de deputati la Legea avocaturii din Romania denumita Legea 51/1995. Astfel deputatii si senatorii, pot deveni avocati cu acte in regula daca au 4 ani de Parlament, indiferent daca au lucrat sau nu in vreo functie juridica mai inainte de alegerea lor ca parlamentari. Interesant este ca prin aceiasi lege a avocaturii din Romania, sunt ingraditi sa acceada in profesie si de primire in barou, tocmai aceia care sunt profesori universitari de drept, pe care de altfel potrivit gradului stiintific pe care il au nu ar fi altii mai profunzi in materie de examinare cat timp ei sunt autorii examinarii celor care termina cu licenta facultatile de drept.
Iata aici s-a bagat doctorul in drept Botomei Vasile, unde cercul este strans intre deputati, senatori, prim ministru, ministru de justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, procurori de toata mana, dar si judecatorii cu toti fiii si nepotii lor, despre care unii vorbesc ca stau seara la masa cu avocatii partilor si a doua zi dimineata pronunta hotararile pentru cine a convins mai bine. Nimeni altul decat Botomei Vasile, cel care de-a lungul timpului s-a luptat cu primarii bacaului incepand cu Ioan Liciu, pe care l-a invins, cu Dumitru Sechelariu pe care de asemenea l-a invins, dar mai abitir cu actualul primar Stavarache Romeo, care a fost urmarit penal pentru demolarea partiala a unor spatii ale cabinetului de avocat dr. Botomei Vasile din 28 decembrie 2010, dar pentru care a castigat la CEDO primind despagubiri de la Statul Roman, dar si condamnarea statului din cauza edilului bacauan care a refuzat sa execute mai multe hotarari judecatoresti pe care avocatul bacauan le castigase impotriva primarului Stavarache la mai multe instante din tara.
Astfel Botomei a reusit sa reformeze sistemul din avocatura, sa demonstreze ca se pot infiinta doua barouri intr-un judet si doua UNBR-uri in tara, chiar impotriva a tot sistemul care nu a dorit sa se deschida portile si orizontul functionarii de mai multe barouri concurente, pentru ca la drept vorbind nu dauneaza tarii si nici omului ca sunt mai multe barouri, mai ales acum cand ne-am obisnuit sa fie mai multe partide, mai multe religii, mai multe societati concurente, si pentru ca legislatia Uniunii Europene prevede chiar liberalizarea efectiva a intrarii in profesiile liberale dar si libera circulatie a avocatilor in tarile Uniunii Europene.
Tocmai acest lucru l-a sesizat avocatul Botomei si cu riscul de a-si pune toata lumea justitiei in cap a facut chiar un doctorat in drept pe teoria lui. Unii, l-a inceput nu prea l-au luat in seama, altii chiar in deradere, dar Botomei a fost consecvent, a muncit, a studiat, a cercetat, a infruntat toate canaoanele si chiar a fost arestat 33 de zile in arestul IPJ Bacau, exact pentru teoria pluralismului organizatiilor profesionale concurente, pe care nu numai ca a descris-o ca o necesitate si utilitate pentru om si incredere in institutia aparatorului, dar a si practicat-o si a mai inscris si pe altii in avocatura in baroul infiintat de el.
Tocmai aceasta este arta stiintei doctorale sa cercetezi un domeniu care nu a mai fost abordat, sa elucidezi problemele in materie de legislatie, sa faci sa se produca schimbari in domeniul de reglementare legislativa in materia cercetata, ceea ce Botomei a generat modificari succesive prin promovarea de avocatii din Parlament de modificari repetate la legea avocaturii inclusiv de sanctionare penala cu inchisoare de pana la 3 ani pentru cei care folosesc fara drept denumirile de Barou, UNBR si denumiri de cabinete de avocat.
Iata ca avocatul Botomei Vasile a devenit primul doctor in drept din Bacau, pe care de aceasta data prima universitate care si-ar putea atribui prioritatea si meritul de a-l avea in colegiul didactic univeritar la drept, ar fi chiar Universitatea George Bacovia din Bacau care l-a sustinut si promovat pe Botomei la examenul de doctor in drept din Chisinau, prin intermediul domnului conferentiar universitar doctor Toma Toader, titular la facultatea de Drept unde este decan distinsa doamna profesor universitar doctor Puiu Tatiana.
Toate bune pana aici, numai sa dea Dumnezeu sa treaca cu bine si brio si la procesele care au ramas sa se judece in continuare pentru ceea ce a cercetat, a implementat si a castigat examenul de doctorat, confirmat international prin cei mai redutabili oameni de stiinta din Romania, din Republica Moldova, fiind inclusi inclusiv universitari acreditati in tarile Uniunii Europene si tarile Asiei. Una peste alta merita sa ne mandrim cu Vasile Botomei, primul doctor in drept administrativ confirmat international de la noi din Bacau. Pentru aceste motive nu se poate spune decat:
Felicitari domnule doctor in drept Vasile Botomei!
Si cum creativitatea domniei sale este examenul mintii pentru mai multi, sa va intrebati cu cine a mai fost Vasile Botomei la examenul de doctorat in Chisinau?! A mai fost si cu baiatul lui cel care a trimis comunicatul cand tatal lui a fost liberat din arest, Andrei Alexandru Botomei, elev care tocmai a terminat clasa a X-a, cu 10 la medii scolare, dar cel mai de pret si mai mare pentru Botomei a fost prietenul lui de pe tabloul care-l tine deasupra capului sau din biroul Casei de avocatura doctor Vasile Botomei, din Bacau, str. Oituz, 33.
L-a luat pe Stefan cel Mare si Sfant peste granitele Romaniei unde l-a plasat exact deasupra capului la profesorii din prezidiul Consiliului Stiintific Specializat din sala de consiliu a Universitatii de Stat din Moldova. La sustinerea in public s-a oferit sa mearga si un ziarist din Bacau, insa nu a mai continuat sa mearga din cauza unui incident considerat de omul de presa ca i-ar intoarce din drum la vama. Profesorul de filosofie si ziarist Mircea Merticariu de la Ziarul de Garda, corespondent la ziarul Libertatea si Adevarul, a renuntat la drumul impreuna cu Stefan cel Mare la Chisinau.
In dimineata cand Vasile Botomei s-a oprit la biroul sau de avocatura de pe str. Oituz, 33, si l-a urcat pe Stefan cel Mare si Sfant in mercedesul sau, ziaristul a renuntat sa mai mearga pentru ca s-a gandit ca Vasile Botomei nu va putea trece peste granita cu tabloul deja vestit pe care il poarta la evenimentele mari pe unde merge cu domnitorul modovean.
Vezi articolul din www.contrasens.ro , intitulat: Cine credeti ca avenit la omagiul lui Stefan cel Mare? Vasile Botomei!
A se vedea: http://www.contrasens.com/2013/07/02/cine-a-venit-la-ceremonia-dedicata-lui-stefan-cel-mare-vasile-botomei.html#sthash.FimqSZuv.dpuf
Teza de doctorat prin care a fost confirmat international cu titlul stiintific de doctor in drept, este publicata pe site-ul Consiliului National de Acreditare si Atestare din Republica Moldova. A se vedea http://www.cnaa.md/files/theses/2013/24077/vasile_botomei_abstract.pdf
A se vedea avizul favorabil la teza de doctor a autorului Vasile Botomei, accesand www.botomeivasile.ro
A se vedea referatul referitor la teza de doctorat in drept dat de Conf. Univ. Dumitru Popa, accesand www.botomeivasile.ro
Numele avocatului doctor Botomei Vasile, decan al Baroului Bacau din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, cu sediul in str.Oituz, nr.33, este asociat de la admiterea tezei de doctorat, cu numele celor mai prestigiosi oameni de stiinta din Romania si din strainatate.
Conf. univ. doctor Dumitru Popa,
Cercetator stiintific,
Membru de onoare al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – UNBR
www.unbr.info
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.