Cadru de colaborare între universitate şi mediul economico-social. Dezvoltarea a două componente esenţiale: adaptabilitatea şi responsabilizarea viitorilor absolvenţi, pentru absorbţia şi adaptarea rapidă pe piaţa muncii. Identificarea principalelor cerințe ale angajatorilor din mediul public și din cel privat, cu privire la competenţele specifice ale viitorilor absolvenți. Structurarea unui set de instrumente de consiliere în carieră, utile integrării absolvenţilor pe piaţa muncii. Extinderea modalităţilor de colaborare a universităţii cu angajatorii locali/regionali, pentru corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii. Creşterea gradului de inserţie al studenţilor.
Transferul experienţei participanţilor la stagii de internship/formare în diverse organizaţii. Sunt doar câteva dintre obiectivele proiectului „Comunicare eficientă și consiliere educaţională în vederea integrării pe piața muncii” (CECIM), implementat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și coordonat de directorul de proiect conf. univ. dr. Cristina Cîrtiță-Buzoianu. Un proiect finanțat de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior prin Fondul de Dezvoltare Instituţională 2018, cu un buget de 322.000 lei, derulat pe o perioadă de 7 luni, care s-a încheiat ieri, printr-o conferință în Aula universității, la care au participat studenții beneficiari, de la toate cele cinci facultăți, dar și angajatorii din mediul de afaceri băcăuan.
Proiectul CECIM 2018 al Universității „Vasile Alecsandri” a primit și premiul de excelență, la categoria Comunicare online, în cadrul celei de a VI-a ediție a Galei Edumanager, care a avut loc la București, luna trecută.
„A fost o perioadă plină de activități și mulțumim angajatorilor care au răspuns tuturor invitațiilor noastre. Am reușit să realizăm zece workshop-uri, o masă rotundă și un Debate «Pro și contra Antreprenor 360°», în care studenții s-au «duelat» pe teme antreprenoriale, iar juriul a fost format numai din angajatori, am realizat simulări de interviuri pentru 50 de studenți din universitate, iar alți 50 de studenți au participat la vizite de lucru la angajatori. Considerăm că prin sesiunile de consiliere, platforma online realizată în vederea programării pentru consiliere, cât și facilitarea comunicării directe între agajatori și studenți, proiectul și-a atins toate obiectivele pe care și le-a propus. Pe anul viitor, în ceea ce privește sustenabilitatea acestui proiect, ne propunem să avem în continuare întâlniri constante cu angajatorii, vizite de lucru și stagii de practică, în corelație cu oferta educatională a universității noastre.”
conf. univ. dr. Cristina Cîrtiţă-Buzoianu, director de proiect
„Mă bucur că am avut ocazia să fac parte din grupul țintă al acestui proiect CECIM. Am participat la toate activitățile propuse de organizatori. Sper că acest an este doar momentul unei prime ediții a proiectului, deoarece avem nevoie de astfel de inițiative pentru dezvoltarea noastră personală.”
Ionela Mihaela Ouatu, studentă în anul III, la Facultatea de Litere
„Nu suntem la prima colaborare de acest gen cu Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău. Am mai participat la conferințele «Ingineria – o carieră de succes», care au pornit încă de acum trei ani și continuă, care au deschis noi direcții și oportunități pentru astfel de colaborări. Și acest proiect CECIM este de mare importanță, pentru identificarea și reglarea unor anumite aspecte care țin de o mai bună eficiență în ceea ce privește consilierea profesională și integrarea pe piața muncii a viitorilor absolvenți.”
Bogdan Marin, Direct Group Solutions Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.