19 ianuarie 2025
OpiniiComunicând eficient salvăm vieți

Comunicând eficient salvăm vieți

Trăim într-o epocă a comunicării, dar cât de eficient facem acest lucru? Cine înțelege responsabilitatea actului comunicării, urmările lui și acționează în consecință?

Elevii de la Palatul Copiilor Bacău, înscriși la cursurile de Public Speaking sau Jurnalism, au aflat despre efectele comunicării în situații de criză, într-o nouă întâlnire din seria ”Best Speakers”, în care invitată a fost Minodora Maftei, asistent medical la Serviciul Județean de Ambulanță Bacău.



”Maftei Minodora nu este doar un nume, ci o promisiune de grijă și compasiune. Cu o carieră îndelungată în spate, care se întinde pe parcursul a 25 de ani în sistemul medical, Minodora Maftei a fost stâlpul de susținere al nenumăratelor vieți salvate. Timp de 17 ani, a împărtășit cunoștințele și experiența sa la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar de 8 ani, în Serviciul de Ambulanță”. a prezentat invitata, în calitate de host al evenimentului, Lavinia Miclăuș (clasa a XI-a), elevă la Cercul de Public Speaking al Palatului Copiilor Bacău, coordont de prof. Laura Huiban.

Tema acestei ediții ”Best Speakers” a fost ”Comunicând eficient salvăm vieți”, iar participanții au adresat deschis întrebări și au aflat de la invitata evenimentului cum se utilizează comunicarea verbală sau non-verbală în situațiile din teren, care sunt provocările meseriei de asistent pe ambulanță și cum răbdarea, calmitatea și responsabilitatea, atât din partea personalului medical, cât și a pacienților, pot face uneori diferența dintre viață și moarte, întrucât ”Empatia față de pacient este 80 la sută din tratament”.

Unul dintre mesajele importante transmise de invitata Palatului Copiilor Bacău a fost un apel la responsabilitate, din partea celor care solicită telefonic Serviciul Județean de Ambulanță Bacău. ”Foarte des se cheamă abuziv ambulanța, pentru cazuri care nu sunt urgențe majore. Încercați să nu faceți asta. Dacă toate echipajele sunt plecate la cazuri minore sau la alarme false, cazurile critice riscă să nu mai beneficieze de ambulanță”, a atras atenția Minodora Maftei.

O recomandare pe care asistentul medical a făcut-o, prin prisma experienței, copiilor și adolescenților a fost să se ferească de consumul de energizante, care ar putea să le pună în pericol sănătatea și chiar viața.

”Nu este indicat să consumați la vârsta voastră cafea sau energizante, evitați, pentru că nu este cordul suficient de dezvoltat ca să suporte excitantele din cafea sau energizante. Poate nu ți se întâmplă nimic o dată, și zici că e ok, dar se poate intra în stop cardio – respirator”, a transmis elevilor invitata Palatului Copiilor Bacău.

Un subiect sensibil al întâlnirii a fost comunicarea dintre părinți și copii, dar mai ales responsabilitatea părinților, care, în unele cazuri, și-ar pune chiar ei înșiși copiii în pericol, prin comportamente iresponsabile sau printr-o comunicare deficitară.

”Părinții ar trebui să se apropie mai mult de copii, să le câștige încrederea. Părinții trebuie să știe cum să comunice, părinții trebuie să știe cum să îi supravegheze pe copii. Comunicarea vine prima dată de la părinte la copil, nu de la copil la părinte. Trebuie să faci front comun cu copilul tău, să-l ajuți, să-l sprijini. Copiii încearcă multe, dar părinții ar trebui să le explice riscurile. De noi depinde. Noi, adulții, punem viața copiilor în pericol, în unele cazuri. Totuși, vorbiți și voi deschis cu părinții voștri, mai bine luați o ceartă, decât să se agraveze o situație”, a punctat asistentul medical Minodora Maftei.

Atrași de experiențele relatate, elevii participanți și-au afirmat dorința de a deveni voluntari ai Serviciului Județean de Ambulanță Bacău, după ce vor împlini vârsta de 16 ani, pentru a vedea ”viața reală”, dar și pentru a veni în sprijinul oamenilor care au nevoie de ajutor.

”Am apreciat seriozitatea doamnei asistent medical, ajutandu-mă să realizez nevoia acestei caracteristici pentru domeniul în care practică. Totodată, m-au surprins evenimentele ce se petrec zilnic în jurul nostru și tăria doamnei de a acționa cumpătat”, a declarat eleva Daria-Tereza    Miclăuș (15 ani), la încheierea întâlnirii.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img