„Monografiile istorice consacrate unor localităţi au o valoare deosebită documentară, instructivă, educativă şi chiar sentimentală. (…) Au o culoare aparte în peisajul istoriografic şi sunt primite cu interes de cititorul devotat zeiţei Clio”, scrie profesorul dr. Ioan Mitrea, în Prefaţa ediţiei I a Monografiei comunei Secuieni, scrisă (alcătuită) de Nicolae Ifrim, intelectual al locurilor, fost profesor şi director de şcoală la Fundeni.
Recent, am primit la redacţie ediţia a II-a a Monografiei, cu titlul „Comuna Secuieni – Bacău de-a lungul vremurilor” (Editura Rovimed Publishers), revăzută şi adăugită, apărută prin grija celor doi fii ai autorului, Ernest şi Radu Ifrim „ca semn de iubire a ţinuturilor natale, dar şi de recunoştinţă pentru tatăl lor – intelectual al locurilor şi dascăl de şcoală calificat doar prin forţe proprii; cu devotament şi profesionalism”, afirmă prof. Grigore Codrescu, şi dumnealui născut pe acele locuri, în Prefaţa cu un titlu care naşte curiozitate şi incită la lectură: „Interferenţe băcăuane: Iuraşcu, Velisar, Eminescu”.
Dacă prof. Ioan Mitrea, cu pregătire istorică, în Prefaţa la ediţia I face o analiză a demersului ştiinţific al autorului, prof. Grigore Codrescu, scriitor şi critic literar, alege să introducă cititorul în biografiile unor oameni de seamă ai locurilor, pornind de la Safta Velisar, sora Ralucăi Eminovici, mama poetului Mihai Eminescu, devenită soţia clucerului Dimitrie Velisar din Fundeni – Secuieni, urmând descendenţii celebri ai familiilor Velisar şi Ifrim, până în zilele noastre. O poveste captivantă, bazată pe documente, dar şi pe intuiţia şi talentul scriitorului. Să amintim doar că Nicolae Ifrim, autorul monografiei, a fost căsătorit cu Ana Velisar, fiica lui Constantin Velisar, care avea legături de rudenie cu stolnicul Vasile Iuraşcu, bunicul Poetului, „intersecţia celor două familii este o certitudine de istorie literară”, după cum afirmă prof. Codrescu.
Mai aflăm că Elena şi Gelu Velisar (fiul lui Constantin Velisar) au avut doi copii, pe Florin şi Marius, primul doctor veterinar, proprietarul primei clinici veterinare private din Bacău, al doilea inspector ITM, la fel cum Nicolae şi Ana Ifrim au avut doi copii, Ernest (abolvent al Facultăţii TCM), iar Radu al Facultăţii de Medicină Veterinară. Din Epilogul la Monografie, semnat tot de prof. Grigore Codrescu, mai aflăm că soţia acestuia Mariana Velisar – Codrescu, o împătimită de literatură, este o descendentă a Saftei Iuraşcu, sora mamei poetului Mihai Eminescu, care l-a întâlnit, în Aula Universităţii „Al.I. Cuza” pe col. Gheorghe Eminescu, nepotul Poetului, fiul lui Matei Eminescu, care le-a recitat studenţilor la Litere din Glossă.
Din cuprinsul ediţiei a II-a mai aflăm că din Secuieni se trage şi Dumitru Bontaş, demnitar al Bacăului, profesor universitar, sponsor al primei ediţii. Revenind la „Monografie…”, amintim din cuprins: Cadrul general natural al comunei, Istoricul comunei, Viaţa economică, socială, politică şi culturală, Populaţia satelor, Istoricul învăţământului din satele comunei, toate capitolele fiind scrise după o cercetare minuţioasă a documentelor din arhive, a altor scrieri preponderent documentare, care se citeşte ca o carte de istorie, de literatură, ca pe o poveste care face parte din istoria unor oameni şi a unor locuri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.