Primar la al doilea mandat, dupa un stagiu de patru ani ca viceprimar in comuna Pârjol, profesorul si juristul Dorinel Horchidan, absolvent al Facultatilor de Drept si de Istorie, master in Administratie publica si integrare europeana, si-a propus inca de la inceput sa schimbe infatisarea comunei in urmatorii ani, oferind locuitorilor standarde de viata si confort mult mai bune.
A initiat si a demarat mai multe proiecte pentru comunitatea care l-a ales sa-i conduca destinele pentru o prioada. Având avantajul ca, in cea mai mare parte, comuna Pârjol este traversata pe toata lungimea de DJ 156A, care face legatura dintre Ardeoani si Roznov, pentru administratia locala prioritatea a ramas drumurile care leaga centrul comunei cu celelalte sate. Doua dintre ele sunt acum in faze finale de executie sau proiectare, cum ar fi cele spre Pustiana si Bahnaseni.
Anul acesta, printr-o asociere cu Consiliul Judetean, care participa cu 90 la suta din fonduri, iar 10 la suta prin contributia CL Pârjol, au inceput lucrarile de asfaltare si modernizare a drumului Pârjol – Pustiana, pe o lungime de 2,9 km. “Realizarea unei infrastructui rutiere moderne a fost mereu in atentia noastra, si când am fost viceprimar, dar mai ales dupa ce am fost ales, in 2008, primar. Acest proiect a plecat din 2008, când am depus un proiect integrat la Masura 322, el a fost declarat eligibil, insa a fost sistat din lipsa finantarii. Dupa mai multe negocieri, am realizat aceasta asociere cu CJ, cu sprijinul presedintelui Dragos Benea, astfel ca anul acesta, CJ a alocat 1,5 milioane de lei, din totalul de 2,7 milioane de lei.
S-au turnat cele doua straturi de asfalt pe o lungime de aproape un kilometru, urmând ca lucrarea sa fie finalizata in 2015, asa cum a fost licitata, astfel ca dorinta locuitorilor din Pustiana va deveni realitate”, ne-a spus primarul Dorinel Horchidan. Planurile si proiectele administratiei locale din Pârjol, analizate si discutate cu cetatenii, cu membrii CL, contin si un alt obiectiv de infrastructura, asfaltarea drumului comunal 183, care leaga Pârjol de satul Bahnaseni, pe o lungime de 4,2 km. Proiectul este finalizat, eforturile Primariei fiind indreptate spre cautarea unor surse de finantare, in principal prin Ordonanta 28, care ofera aceste oportunitati.
Aceasta cale de acces este foarte importanta, deoarece face legatura cu satele Bahnaseni (Pârjol), Sarata si Cucuieti, din comuna Solont, dar si cu o iesire spre Moinesti, in conditiile in care si comuna Solont demareaza curând asfaltarea drumului Solont – Cucuieti. Este o investitie de mare importanta pentru un transport sigur si rapid. Tot in Bahnaseni se va construi un pod solicitat de cetateni de mai multi ani. De asemenea, administratia locala a finalizat proiecte si studii de fezabilitate pentru modernizarea si asfaltarea unor alte cai de acces, cum ar fi spre Câmpeni si Basesti, drumuri afectate in anii trecuti de exploatarile de petrol din zona.
Nici activitatea culturala si sportiva nu a fost neglijata, trei proiecte fiind pe masa primarului inca din 2011, cum ar fi trei camine culturale, cele din Pustiana, Câmpeni si Tarâta, cu finantare prin Compania Nationala de Investitii, prinse in programul de finantare, insa deocamdata nu sunt alimentate conturile. “Cetatenii, mai ales tinerii, ne-au solicitat aceste camine culturale, le vom face, asa cum l-am modernizat, cu fonduri proprii, pe cel din Pârjol, care este acum o mica bijuterie.
De altfel, solicitarile tinerilor ne-au sensibilizat permanent, realizând pentru ei o baza sportiva moderna in centrul comunei, finantata prin Ordonanta 7, cu teren de volei, handbal, minifotbal, cu vestiare, centrala termica si tribune, imprejmuire pentru protejare. Mai avem doar de finalizat covorul asfaltic, care, speram sa-l asternem in acest an”, ne spune in continuare primarul Horchidan. Tot prin Ordonanta 7(28) au fost finantate patru punti pietonale, a cincea fiind acum in executie cu finantare de la Ministerul Dezvoltarii, suma totala se ridica la cinci miliarde de lei, o parte din bani fiind pentru achitarea unor lucrari anterioare.
Un proiect ambitios, aflat in faza de studiu de prefezabilitate, aprobat in CL, care va demara in acest an si se va finaliza in 2025, are ca suport alimentarea cu apa dar si canalizare a celor 8 sate ale comunei, printr-un program european de Post Mediu, care se va realiza prin ADIP Bacau. “Ne punem mari sperante in acest proiect, astfel ca si comuna noastra, locuitorii ei sa beneficieze de conditii europene de viata, de civilizatie.
Cum UE si-a schimbat orientarea, in anii urmatori vom accesa mult mai multe fonduri europene, pentru infrastructura, iar in perspectiva pentru alimentarea cu gaze a comunei”, ne-a mai declarat primarul comunei Pârjol. Toate aceste sunt posibile printr-o buna conlucrare in Consiliul Local, dar si cu sprijinul autoritatilor judetene, care au inteles necesitatile locuitorilor din aceasta comuna, in care traiesc peste 5500 de suflete, români, maghiari, ortodocsi si catolici.