9 ianuarie 2025

Comuna Margineni, o bijuterie care trebuie slefuita

* “din calitatea de consilier local, am fost partas la cele mai interesante proiecte de modernizare a comunei Margineni, care acum au stagnat. Vreau sa le duc la bun sfârsit”, spune ecologistul Valerica Peptanus

Comuna Margineni este una dintre cele mai pitoresti localitati ale judetului. Natura i-a oferit din plin un peisaj de o frumusete unica. Si nu putini sunt bacauanii care au parasit orasul pentru a locui in oazele de liniste presarate de-a lungul soselei ce leaga satele comunei. Localitatea este o bijuterie naturala, insa omul ar trebui sa slefuiasca aceasta piatra pretioasa, ca sa o faca sa straluceasca in toata puterea. Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la functia de primar, Valerica Peptanus, este deplin constient de acest lucru. Bun cunoscator al realitatilor Margineniului, al nevoilor comunitatii, om activ in cadrul administratiei si in anii din urma, Valerica Peptanus vrea acum sa isi puna in slujba comunitatii toata experienta acumulata, din functia de primar pe care o vizeaza la alegerile locale din iunie. Despre aceste lucruri, vorbeste chiar dumnealui, in cadrul unui interviu acordat Desteptarii.



Pentru prima oara, in Margineni fiinteaza o filiala a PER, pe care chiar dumneavoastra ati pus-o pe picioare in aceasta primavara. De unde alegerea pentru acest partid?

Formatia mea profesionala este de inginer silvic. Pasiunile si preocuparile mele au tangenta cu latura ecologista. De exemplu, ma pasioneaza apicultura, dar si cresterea si ingrijirea plantelor dendofloricole, adica pepiniera de plante ornamentale, de flori, pasiune care are si o latura practica si economica. Locuiesc intr-o zona deosebita, in Valea Budului, poate cea mai eleganta localitate din jurul Bacaului, chiar lânga padure. Toate acestea cred ca imi contureaza profilul de om al naturii, de unde si alegerea PER pentru a-mi pune in practica intentiile de dezvoltare a comunei.

Ce experienta politica si administrativa aveti si ce va motiveaza pentru a candida?

Am fost consilier in Consiliul Local Margineni in perioadele 2004-2008 si 2008-2012, din partea Partidului Democrat. In privinta aceasta, am fost partas la cele mai interesante proiecte de modernizare a comunei Margineni. Mai ales in mandatul 2004-2008 s-au pus bazele acestor proiecte: retea de apa potabila, asfaltarea drumurilor comunale, primele amenajari de canalizare si altele. Un timp dupa aceea au fost continuate si imbunatatite, insa in ultima peroada totul aproape ca a stagnat. Si fosta administratie a avut meritele sale, insa cea actuala, este indiferenta, nepasatoare si nu a mai stiut cum sa impinga lucrurile inainte. Toate proiectele trebuie readuse in parametrii normali si consider ca pot face fata unui mandat de primar, pentru a duce proiectele la bun sfârsit si a face multe alte lucruri utile cetatenilor.

Care sunt proiectele prioritare pentru comuna Margineni?

Unul dintre obiectivele principale este infiintarea unui parc industrial, care sa asigure locuri de munca pentru locuitorii comunei Margineni. Avem locatii foarte bune, pozitionate ideal, pentru activitati de acest gen. Poate astfel tinerii nu vor mai fi nevoiti sa plece la munca in strainatate, vor ramâne sa locuiasca aici, sa isi intemeieze familii, mai ales ca un efect al plecarii lor este si imbatrânirea populatiei. Avem in proiect acordarea de suprafete de teren pentru constructia de case tinerilor casatoriti, cu puteri economice mai reduse. Fiindca tinerii au plecat, ne confruntam cu lipsa fortei de munca si, de exemplu, in lucrarile silvice si de exploatare vin sa lucreze oameni tocmai de la Agas sau Blagesti.
Un alt obiectiv important este infrastructura, adica finalizarea asfaltarii tuturor drumurilor comunale, cu respectarea stricta a legalitatii proiectelor, fiindca acum ele sunt construite anapoda. Sunt convins ca in proiecte se spune ceva, dar in realitate se intâmpla altceva si astfel am ajuns sa avem drumuri fara rigole, santuri, podete, asfalt cu o grosime de 3-4 cm. S-au facut asfaltari in stil pompieristic, inainte ca locuitorii sa se racordeze la utilitati, astfel ca ulterior a trebuit sa fie distrus asfaltul ca sa faca loc utilitatilor.
Nu in ultimul rând, dorim finalizarea documentatiei pentru emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor arabile sau padurilor. Inca sunt cazuri când oamenii stiu ca au teren, dar din documentele actuale nu rezulta amplasamentul.

Pârâul Trebes, care traverseaza comuna, a provocat de mai multe ori inundatii si pagube semnificative ceatenilor. Ce intentii aveti pentru a evita astfel de situatii?

Avem in plan regularizarea cursului Trebesului, de la fosta fabrica de bere Margineni pâna in localitatea Podis. Probleme au fost in tot acest perimetru, pe toata lungimea comunei. Pe lânga regularizare, este necesara constructia podetelor si podurilor intr-un mod care sa nu mai permita transformarea lor in baraje in calea apei. Este necesara identificarea si stabilirea cu exactitate a albiei inundabile a Trebesului, pentru ca nimeni sa nu mai poata construi exact lânga albie si sa aiba de suferit in cazul unor viituri. De asemenea, este necesara ecologizarea albiei Trebesului, fiindca acum a ajuns loc de depozitare a gunoaielor aduse din municipiul Bacau, de la moloz din constructii pâna la deseuri menajere, in cantitati enorme. Intentionam sa realizam si un sistem de platforme pentru adunarea selectiva a deseurilor.

Care sunt problemele curente ale comunei, pe care administratia locala ar trebui sa le rezolve in mandatul dumneavoastra de primar?

Importanta este finalizarea canalizarii in comuna prin module ecologice. Acum avem canalizare in Barati si partial in Margineni, dar in rest nu mai exista. Nu este posibila racordarea la canalizarea Bacaului si de aceea solutia unor module ecologice este optima. De asemenea, lucru aproape incredibil, inca mai exista multe locuinte neracordate la curent electric. Nu este permis ca in 2016 sa avem la doi kilometri de Bacau cetateni neracordati la curentul electric. Este o problema care tine si de autoritatile locale si trebuie rezolvata.
Iluminatul public este o alta problema, pentru ca acest proiect realizat deja, cu panouri fotovoltaice, nu pare foarte fiabil. Sunt zone unde mai functioneaza un bec din trei, sunt instalatii distruse de precipitatii, sunt multi stâlpi amplasati in zone greu accesibile, s-au furat deja acumulatori de la stâlpi, iar intretinerea va costa enorm. De aceea cred ca trebuie realizata o interconectare intre acest nou sistem si cel clasic, pentru ca in caz de avarie sa functioneze totusi unul dintre ele.
Avem in intentie realizarea de trotuare, de statii de autobuz cu refugii, realizarea de refugii chiar la spatiile comerciale stradale, fiindca acum cetatenii sunt expusi riscului de accidente, dat fiind ca pietonii circula exact pe marginea soselei nationale. Importanta este si consolidarea unui dispozitiv de politie locala si realizarea unui sistem de supraveghere video a spatiilor publice.

Cum se vede viata cultural-sportiva in Margineni?

Aceste activitati sunt aproape inexistente. Doar la Biserica Catolica se mai organizeaza câte o manifestare, dar in rest, nimic. La fel stau lucrurile si in privinta traditiilor comunei, despre care se vorbeste tot in cadrul in Bisericii Catolice sI Ortodoxe, dar nu si in cadru mai larg.
De altfel, nici nu exista un spatiu propice desfasurarii activitatilor cultural-sportive, a altor evenimente publice, iar aceasta problema vreau sa o rezolvam cât de repede. O solutie ar fi constructia unei sali sportive pe lânga Scoala Generala, dar si realizarea unui spatiu pentru activitati culturale. Din pacate, pâna acum, autoritatile locale au fost total indiferente la aceasta problema. Avem in comuna mai multe scoli abandonate din lipsa de elevi si, cu acordul Ministerului, vrem sa le preluam si sa le schimbam destinatia in spatii culturale sau de productie, cum ar fi niste ateliere mestesugaresti.
Voi acorda sprijin deplin atât Bisericii Catolice, cât si Bisericii Ortodoxe, in toate demersurile lor privind constructii sau actiuni publice, fiindca Biserica este un pol al vietii spirituale a comunitatii.
Vrem sa imbunatatim calitatea invatamântului, oferind stimulente profesorilor merituosi, precum si burse elevilor premiati si cu rezultate bune.
Ne-am gândit si la cei multi care in timpul liber se relaxeaza in imprejurimile Margineniului, si prin urmare am identificat un traseu de ciclism ce pleaca din fata Primariei si, pe la margine de padure, pe drum paralel cu soseaua, ajunge pâna la Tabara Valea Budului, iar de acolo la Slatina, prin niste locuri superbe. Si fiindca am pomenit de Tabara, acesta este un brand al comunei, dar din pacate a fost lasat in paragina si trebuie sa il readucem urgent acolo unde merita sa isi aiba locul, in circuitul vacantelor scolare.

Scurta prezentare

Vârsta: 52 de ani
Formare profesionala: inginer silvic
Activitate curenta: sef de district silvic in comuna Margineni
Stare civila: casatorit, tatal unei fete aflata in clasa a XII-a, sotia profeseaza ca medic veterinar in comuna



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img