23 decembrie 2024

Comuna Cașin s-a înfrățit cu localitățile Mahala (din Ucraina) și Colibași (din Republica Moldova)

Un eveniment inedit a marcat ediția acestui an a Sărbătorilor Cașinului, ce s-au desfășurat timp de mai multe zile la acest mijloc de august. Astfel, în prezența a sute de locuitori , în cadrul unei festivități care a fost animată de bucurie și de prietenie, comuna Cașin s-a înfrățit cu localitățile Mahala (din Ucraina) și Colibași (din Republica Moldova). Daniel Soroiu, primarul comunei Cașin a declarat la deschiderea acestei festivități:

”În România întregirii neamului românesc, <>, semnăm azi două acte de cooperare cu localitățile Mahala (raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți) și Colibași (raionul Cahul, Republica Moldova). Sperăm ca aceste acte să nu rămână doar la nivel de semnătură ci împreună să obținem fonduri europene!” Elena Nandriș, primarul localității Mahala, din Ucraina, a menționat:



”Noi, românii din Ucraina știm că ceea ce este întâmplător rămâne pe veci! Această zi a înfrățirii să fie ca pe veci să rămână înfrățite comunele noastre!” Ea a făcut cunoscut faptul că Mahala este o comună ce are în componență un număr de cinci sate, în care trăiesc împreună 7 200 români și 4 500 ucraineni.

”Comuna noastră este atestată din vremea lui Ștefan cel Mare, din 1472 iar noi ne-am ținut credința și ne rugăm în limba noastră, românească!”, a declarat primarul comunei Mahala, Elena Nandriș, arâtând că ea conduce ”o comună martir – prin faptul că românii de aici au trecut prin multe dureri”. Festivitatea a fost completată de susținerea unui program artistic de către tineri veniți la Cașin din Ucraina, de la Mahala.

Cu multă înflăcărare a dat glas ”Jurământului Înfrățirii” și Ion Dolganiuc, primarul comunei Colibași (raionul Cahul), ce a fost însoțit de un colectiv artistic al Ansamblului ”Doina Prutului”.

”Fraților, înfrățirea noastră este un eveniment pe cât de istoric, pe atât și de actual! Avem aceeași eșarfă, purtăm același tricolor! Vrem să diversificăm relațiile noastre și să ne cunoaștem mai bine! Istoria a dovedit că lucrurile bune și mărețe se pot face doar în unitate!”, a mărturisit Ion Dolganiuc, primarul comunei Colibași.

Emoțiile au fost la maxim în timp ce acesta a subliniat ” suntem frați prin strămoșii noștri!”, evocând astfel faptul că de-a lungul vremurilor cășunenii ”au cărăușit” prin sudul Basarabiei.

Cu bucuria păstrării din generație în generație a dansului și cântecului popular membrii Ansamblului ”Doina Prutului” au avut o evoluție ”la înălțime” în fața publicului prezent, care a aplaudat minute în șir acest moment. Este de menționat că bucuria oaspeților Cașinului de la evenimentul de înfrățire a fost una neasemuită, cu toții simțind că ”Acasă e România!”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img