23 ianuarie 2025

Computerul tomograf de la SJU Bacau a primit botezul

La Spitalul Judetean de Urgenta a fost inaugurat noul computer tomograf, o investitie de 1,3 milioane de lei. Pentru achizitia acestui aparat performant, Consiliul Judetean Bacau a alocat 500.000 de lei, iar Ministerul Sanatatii, 485.000 de lei. Diferenta va fi acoperita de Spitalul Judetean de Urgenta, care va plati rate in urmatorii doi ani.

Spitalul Judetean de Urgenta are un nou computer tomograf (CT). Investitia a fost inaugurata ieri in prezenta a numerosi invitati. Managerul spitalului, Dan Stoica, a rememorat vremurile in care in aceasta unitate sanitara a fost montat primul CT, aparatura care a deservit in 10 ani in jur de 50.000 de pacienti. „In 1999, spitalul nostru a primit repartitie pentru un CT cu un slice. Aparatul a ajuns insa la Piatra Neamt si abia in 2001 a fost pus in functiune in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. L-am utilizat 10 ani. In 2008, am avut repartitie pentru un alt CT, cu 16 slice-uri. Coletele trimise din Germania aveau adresa spitalului nostru pe ele.” Aparatura s-a „pierdut” pe drum. Cum s-a intamplat a povestit Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. „Ministrul de atunci al Sanatatii (liberalul Eugen Nicolaescu, n.r.) l-a repartizat acolo unde urma sa candideze, in colegiul Calarasi. Vestea buna este ca inauguram acum un obiectiv important pentru viata bacauanilor. Vestea rea este ca trebuia sa-l avem de trei ani.”

Beneficii pentru pacienti si medici



Dupa trei ani, autoritatile locale si Ministerul Sanatatii au reusit sa conlucreze pentru achizitionarea unui nou computer tomograf. „Este un deziderat mai vechi al nostru, dar si al pacientilor, a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Bacau, reprezentantul Ministerului Sanatatii in teritoriu. Am intampinat tot felul de greutati, dar acum suntem posesorii unui aparat performant, spre beneficiul pacientilor, dar si al medicilor, carora le va usura munca. Avem medici competenti, care pot lucra cu acest aparat.” Dr. Elena David, sef sectie Radiologie, a prezentat cateva dintre calitatile aparaturii. „Avem singurul aparat cu 16 slice-uri din oras. Aceasta inseamna ca intr-o singura expunere se realizeaza 16 sectiuni volumetrice. Viteza de scanare este foarte mare, iar timpul de expunere este mic, doza de radiatii absorbite de pacient fiind redusa. Vom avea posibilitatea sa detectam leziuni milimetrice in patologia pulmonara, de exmplu, sau sa studiem malformatii cardiace, patologii de vase mari, anevrisme. Imaginile vor putea fi expediate in sectii ale spitalului, cu ajutorul Internetului.” Reprezentantul firmei producatoare a precizat ca aparatul, lansat in 2010, are dimensiuni reduse (o latime de 68 cm), ceea ce inlatura disconfortul pacientilor care sufera de claustrofobie. Pana la sfarsitul acestei saptamani, personalul va fi instruit de reprezentantii firmei producatoare, iar de luni, CT-ul va fi disponibil pentru investigatii.
Doina Mincu

Computerul tomograf a costat 1,3 milioane lei. Pentru achizitionarea lui, Consiliul Judetean a alocat 500.000 lei, iar Ministerul Sanatatii, 485.000 lei. Diferenta de 315.000 lei urmeaza a fi achitata de unitatea sanitara in rate pe o perioada de doi ani. Vechiul aparat, cu 1 slice, va fi instalat la Spitalul Orasenesc Buhusi.

„Adresez chemarea catre tot personalul medical sa «inauguram» o revolutie in domeniul resurselor umane, sa aliniem calitatea serviciilor medicale si a comportamentului fata de pacienti la valoarea investitiilor.” – Lucian Sova, presedintele Consiliului de Administratie al SJU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img