18 octombrie 2024
ActualitateComplexul Muzeal "Iulian Antonescu", între Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană...

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, între Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

În ciuda vremii ploioase și a zvonurilor privind anularea derulării tradiționalului program cultural nocturn, fenomenul socio-cultural „Noaptea Europeană a Muzeelor” a trezit și în acest an interesul unui număr ridicat de vizitatori, programul dovedindu-se unul de succes. Sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 18.00, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a decis să-și onoreze misiunea, istoria, patrimoniul și, nu în ultimul rând, publicul băcăuan, deschizând larg porțile instituției pentru cei aproximativ 5.600 de vizitatori.

Ediția din acest an a fost una cu totul specială. Pe de o parte, Noaptea Europeană a Muzeelor 2024 a stat sub semnul cifrei 20, programul bifând cea de-a XX-a ediție, și, pe de altă parte, NEM 2024 a fost precedată de Ziua Internațională a Muzeelor, marcată prin susținerea conferinței științifice – „Sub semnul muzeului”. Așadar, o dublă sărbătoare, un moment aniversar ce privilegiază și subliniază rolul important al instituțiilor muzeale în societatea românească, la nivelul comunității europene și la nivelul comunităților locale pe care le slujesc, în calitatea lor de principale depozitare ale memoriei istorice, încifrată în valorile ce compun patrimoniul nostru material și imaterial.



Pentru băcăuanii iubitori de artă, de istorie, de semne și însemne ale trecutului, am pregătit un program bogat și diversificat, ce a inclus, pe lângă expozițiile permanente din cele patru spații/locații administrate de CMIA – sediul central, Muzeul de Artă, casele memoriale Nicu Enea și George Bacovia – nu mai puțin de șapte expoziții temporare: Expoziția personală de pictură semnată de Silvia Tiperciuc, „Portretul lui Bacovia în pictură”, din colecția Victor Eugen Mihai, „Compoziții Nicu Enea”, cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă, „Bacău, urbea cu parfum de epocă” – Expoziție fotodocumentară aniversară, colecția Mihai Ceucă, organizată cu ocazia împlinirii celor 125 de ani de la editarea primei ilustrate în orașul Bacău, „Istorie, Sfințenie, Moștenire – Mănăstirea Bogdana” – Expoziție fotodocumentară, „Cei care au fost” – Expoziție fotodocumentară și o Expoziție de covoare și scoarțe din Bacău. Dincolo de această efervescență expozițională, programul a mai cuprins Atelierul de creație „Însemne pe semne”, conferințe științifice, prezentări de carte, un veritabil concert de peste două ore susținut de cantautorii Mihaela și Marcel Bălan ș.m.a.

Un public neașteptat de numeros a trecut pragul Galeriilor Alfa, acolo unde programul a fost dedicat în întregime Bacăului și istoriei lui; un regal istoric, identitar și imagistic cu specific local, ce și-a făcut loc pentru prima dată pe simezele și în vitrinele acestui spațiu expozițional, organizatorii reușind să prezinte aici tot ce are Bacăul mai bun în materie de ilustrate, de carte poștală, de albume și de lucrări de istorie. A fost o adevărată sărbătoare locală, un moment al redescoperirii bucuriei de a fi băcăuan, la care au contribuit atât universitarul Adrian Jicu, autorul unui meritat laudatio la adresa cunoscutului filatelist și colecționar băcăuan Mihai Ceucă – semnatarul Expoziției fotodocumentare „125 de ani de la editarea primei ilustrate la Bacău”, cât și istoricul, scriitorul, prof. dr. Viorel Cruceanu, a cărui prezentare de carte – Fizionomii urbane din Moldova. Bacăul în tranziția de la târg la oraș – a cucerit publicul prin elocință, prin maniera pasională și amprenta personală a prezentării, prin eleganță oratorică, prin trimiteri și comparații erudite.

Cordiale mulțumiri vizitatorilor și celor 28 de voluntari care au fost alături de noi!

Felicitări organizatorilor!

Dr. Alin Sebastian Popa

Manager Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img