Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA) organizează o Competiție de Dezbateri Academice dedicată tinerilor elevi în cadrul liceului tehnologic „J. M. Elias” Sascut. Săptămâna trecută și săptămâna aceasta, voluntarii ADA au organizat pentru tinerii din Sascut ateliere educaționale pe diverse teme interesante, dar și un training de dezbateri academice, în cadrul cărora elevii au învățat ce sunt dezbaterile, s-au obișnuit cu structura și rolurile cheie dintr-o dezbatere, au învățat ce sunt și cum să formuleze argumente, cum să construiască un caz și cum să se pregătească efectiv pentru competiția ce va începe săptămâna viitoare. Formatul competiției va fi World Schools, un model de dezbatere ce presupune meciuri între două echipe formate din câte trei participanți. Echipele de tineri vor trebui să se situeze și să argumenteze pro sau contra față de o temă propusă. Diferența principală dintre dezbaterile de zi cu zi din societate și dezbaterile academice o reprezintă caracterul structurat și competitiv al discursurilor participanților, fiecare trebuind să se încadreze într-o limită de timp și să respecte reguli de argumentare corecte. Dezbaterile academice sunt un context de dezvoltare a abilităților de comunicare în public, argumentare logică și gândire critică. Tinerii participanți vor dezbate atât teme de interes general, dar și subiecte de interes pentru comunitatea locală. În plus, participanții vor explora motivațiile ambelor tabere, indiferent de opinia personală.
Prin participarea la această competiție, tinerii din Sascut nu numai că vor primi diplome și medalii din partea organizatorilor, dar își vor dezvolta abilitățile de comunicare, abilitățile de argumentare și capacitatea de analiză. Participanții vor învăța să judece în mod obiectiv, bazându-se pe dovezi și nu pe prejudecăți. O competiție de dezbateri este, de asemenea, și un exercițiu de documentare, deoarece participanții vor învăța să diferențieze informația adevărată de cea falsă.
Competiția de dezbateri și seria de ateliere educaționale din Sascut sunt organizate de către Asociația pentru Dezvoltare Activă în cadrul proiectului Ring The Changes, proiectul fiind finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene. Prin acest proiect inițiatorii au urmărit creșterea numărului oportunităților de implicare în activități de educație nonformală în cadrul cărora tinerii să dezvolte competențe de public speaking, lucru în echipă, competențe digitale, gândire critică și media literacy. În cadrul acestui proiect, pe parcursul unui an întreg, au avut loc diverse ateliere de educație nonformală (atât fizic cât și online), au fost elaborate materiale educaționale care să vină în sprijinul elevilor ce vor susține examenul de Bacalaureat în 2021 și a fost promovată participarea activă a tinerilor în viața comunității. De asemenea, a fost creat podcastul „Ar trebui să știi despre”, ajuns la al 6-lea episod, un podcast educațional pentru tineri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.