„Taranii lui Prato”, o expozitie care îsi asteapta vernisajul joi, 15 decembrie, de la ora 14,00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau, vine sa demonstreze ca o buna colaborare între cercetatorii profesionisti si cei amatori, precum si utilizarea complementara a colectiilor particulare în expozitiile muzeale, asigura succesul la public.
Expozitia va etala circa 50 de fotografii de epoca, realizate la începutul secolului al XX-lea de fotograful bacauan Emil Prato, adunate acum la un loc de specialistii muzeului, Iulian Bucur si Sebastian Sascau, împreuna cu Mihai Ceuca, un cunoscut colectionar si filatelist bacauan.
„Emil Prato – am aflat chiar de la colectionarul-filatelist – a fost artistul fotograf datorita caruia mai putem revedea astazi imaginile urbei cu un veac mai tânara. Fotografiile lui Prato au fost folosite de Gr. Grigorovici pentru ilustrarea culegerii sale monografice «Bacaul din trecut si de azi», da, si pentru realizatea unui set de carti postale ilustrate si de vignete filatelice dedicate vietii taranilor de pe Valea Tazlaului, din Tescanii Marucai Rosetti-Cantacuzino-Enescu. «Taranii lui Prato» au conservat portul national, iar fotografiile, împreuna cu celelalte obiecte expuse de organizatori, va vor convinge de adevarul afirmatiei”.
Emil Prato avea, în Bacau, studioul fotografic „Adèle”, din strada Regele Ferdinand nr. 35 (Bulevardul N. Balcescu de astazi). „Acolo – spune, pe pagina sa de Facebook, seful sectiei Etnografie, Iulian Bucur – s-au pozat, cu neveste si copii, mai toti bacauanii cu dare de mâna. Poate, la invitatia Rosettestilor, a fotografiat si împrejurimile Tescaniului, Tazlaul, padurea, vitele si oamenii. taranii lui Prato sunt la secera, la coasa, pe drum cu caruta, se odihnesc sau sunt la hora. Emil Prato a contribuit la sustinerea concreta a faptului ca portul românesc a fost o pavaza a limbii si a nationalitatii noastre”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.