9 ianuarie 2025

Comisii pentru frecții la piciorul de lemn al șchiopului numit Bacău

În ultima vreme, câteva dintre bolile cronice ale șandramalei politico-administrative băcăuane au căpătat forme acute. Izbucnirile la suprafața publică, adică transformarea în scandaluri de presă, a provocat așa-zise reacții responsabile din partea celor aflați vremelnic în funcții și niște planuri încropite pe colțul mesei. Nicio evaluare serioasă, nicio cercetare profesionistă printre cei direct implicați-afectați, o lipsă totală a soluțiilor oferite de specialiști. Doar heirupism cinic, acea nesimțitoare băgare în seamă a politrucilor cu funcții, a șefuților puși în scaune înalte și a funcționărimii ce mimează interesul competent.

Să luăm mai întâi problema violenței în școli, o boală mai veche, dar care a căpătat forme atroce după perioada pandemiei, odată cu revenirea elevilor în clase. În fața manifestărilor sălbatice ale unor copii și adolescenți prost educați (de fapt, lipsiți de educația de bază!) de acasă și apărați de o legislație prea permisivă, ditamai autoritățile au cotcodăcit pretențios pentru a oua ”o procedură operațională şi o strategie cu măsuri imediate și concrete pentru contracararea violenței şcolare”. Uau, ce bine sună, nu-i așa?! De fapt, e vorba despre o vagă structură antibullying, de un TelVerde (inclusiv pe aplicația WhatsApp) unde se vor putea sesiza cazuri de violență şcolară, de actualizarea unor regulamentele de organizare – funcționare și ordine internă din școli etc, bla-bla-bla. Lipsește total evaluarea cauzelor care au dus la această situație, evaluare ce trebuie făcută neapărat de psihologi, sociologi și asistenți sociali cu calificări certe în domeniu. Pentru că se vede că sistemul de școlile nu au personal calificat, dar despre asta nu vorbesc nici reprezentanții Guvernului, nici cei puși să conducă învățământul. Păi, asta e ca și cum te-ai duce la medicul oftalmolog să vezi de ce te doare burta și te trezești că ți se pune piciorul în ghips!



Nici când vine vorba despre administrarea târgului numit municipiu nu stăm mai bine. După aprobarea Regulamentului spațiilor verzi – ce impresionant sună!, Consiliul Local a înființat și Comisia locală pentru spații verzi – încă o covârșitoare structură!. Cică vreo trei funcționari din Primărie (inclusiv o doamnă peisagist) plus doi oengiști verzi vor face parte din numita comisie. Iar viceprimarul Ghingheș promite că vom avea printre blocuri adevărate grădini suspendate ca ale Semiramidei încrucișate cu cele japoneze, unde tot băcăuanul să mediteze până-i vine Zen-ul. Întreb și eu dacă există o evidență, o hartă, ceva despre cât de mari și pe unde sunt zonele verzi ce urmează a fi revoluționate. Sau ne apucăm de treabă după principiul văzând și făcând? Nu mai întreb despre numărul, speciile și vârsta arborilor valoroși, că asta se va face. Nu se spune când, dar cred că nu vedem copacii din cauza pădurii de bune intenții doar exprimate.

Deși se pare că doar Victor Pițurcă și niște vameși șmecheri mai sunt exemple de corupție în România, se exersează discursurile în fața elevilor pe care-i doare-n… vârstă de acest subiect. Centrul Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău (CRREC) și American Corner, în colaborare cu Direcția Generală Anticorupție-Serviciul Teritorial Bacău, au mers prin școli într-o Campania de informare numită vag neinspirat „Corupția în viața cotidiană. Integritatea – un pilon de bază în funcționarea societății”. Tare sunt curios ce-au înțeles și, mai ales, cât de convinși au fost cei 90 elevi și cele 10 cadre didactice care-au ascultat învățăturile. Au plecat ei convinși să nu mai dea ”atenție” la ghișeu, la cabinetul medical sau, de ce nu, prin școală? Mă îndoiesc!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img