Un răspuns oficial al Comisiei Europene, în urma unei întrebări adresate de europarlamentarul Adrian Axinia (AUR), a scos la iveală un adevăr dureros: panourile fotovoltaice, care au invadat Europa cu promisiuni de energie verde, nu sunt soluția miraculoasă la criza energetică. De fapt, Bruxelles-ul confirmă ceea ce mulți români au suspectat de mult: prețurile mari la energia electrică, în special în țările din Centrul și Estul Europei, sunt cauzate de faptul că energia solară nu poate face față cerințelor nocturne. În termeni simpli, producerea energiei solare pe timp de zi nu ajută la scăderea facturilor noaptea, când consumul este mai mare, iar stocarea acestei energii rămâne o problemă nerezolvată.
Cine minte pe cine?
Conform Comisiei Europene, cauza principală a prețurilor ridicate este „echilibrul strâns între cerere și ofertă în anumite ore de seară”, adică atunci când panourile fotovoltaice nu produc suficientă energie, iar alți furnizori nu pot suplini această lipsă. Așadar, soluțiile „verzi” promovate cu atâta înverșunare de autoritățile europene s-au dovedit a fi doar o înșelătorie costisitoare, o „ţeapă” pentru milioane de europeni care se confruntă zilnic cu facturi uriașe. „Degeaba produci energie solară pe timpul zilei, dacă nu ai unde să o stochezi, facturile vor rămâne mari! Iar când importăm energie pe timpul nopții, prețurile explodează”, spune Adrian Axinia.
Și, deși UE continuă să promoveze energia solară, adevărul este că panourile fotovoltaice, importate în mare parte din China, nu sunt suficiente pentru a satisface cerințele energetice ale țărilor europene, mai ales în perioadele de vârf din vară sau iarnă, când vremea extremă pune presiune pe rețelele electrice.
Ce se ascunde în spatele „soluției verzi”?
În ciuda faptului că România a investit masiv în panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de 3.350 MW până la finalul anului 2023, situația nu s-a îmbunătățit. Prognozele din domeniu sunt extrem de optimiste, dar chiar și așa, nu se preconizează că România va ajunge la o capacitate de producție fotovoltaică care să rezolve problemele de energie pe timp de noapte. Conform estimărilor, în perioada 2024-2028, capacitatea instalată ar putea ajunge la 9.000 MW în cel mai pesimist scenariu și 19.000 MW în cel mai optimist, dar oricum, fără soluții de stocare, panourile rămân „inutile” în fața cerinței nocturne de energie.
Și ca și cum acest scenariul nu ar fi suficient de complicat, mulți români care s-au lansat în „revoluția verde” și-au montat panouri fotovoltaice scumpe se pot trezi cu un alt șoc: „taxa pe soare”! Conform avertismentelor europarlamentarului Axinia, nu este exclus ca guvernul să impună taxe suplimentare pe energia produsă de prosumatori. „După ce le-au spus oamenilor că panourile solare sunt viitorul, acum vor să le ia bani pe ele! Iar în timp ce totul este un experiment verde, problema rămâne nerezolvată”, a declarat Adrian Axinia.