„Cometa Crăciunului” într-o fotografie cu un meteor din curentul meteoric Geminidele, realizată de un astronom român.

    În weekendul care tocmai a trecut a avut loc un fenomen astronomic care se întâmplă o dată la 4,5 ani și anume când cometa Cometa 46P/Wirtanen realizează o orbită completă în jurul Soarelui, moment în care este vizibilă şi pe cerul de pe Pământ.

    Anul acesta, ea ne vizitează la jumătatea lui decembrie, astfel că unii au denumit-o „Cometa Crăciunului”. Cometa are peste 1,2 km în diametru și pe 16 decembrie a trecut la cea mai mică distanță față de planeta noastră. Unde condițiile meteo au permis, cometa a apărut ca o mică nebulozitate pe un cer negru şi fără Lună.



    În mod normal, cometa 46P/Wirtanen se află la o distanţă mult prea mare pentru a fi observată de pe Pământ fără echipamente performante.

    Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a reușit să imortalizeze momentul într-o fotografie unicat în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2018, când s-a apropiat de punctul minim faţă de planeta noastră din ultimii 70 de ani, adică la 11,5 milioane de kilometri. O ploaie de stele căzătoare, cunoscute sub denumirea de Geminide, a fost vizibilă de asemenea în acest weekend. (Mihai Stavire)

    Sursa foto: Ciprian Vîntdevară




    Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.