Luni dimineata, in cimitirul Central din municipiul Bacau au rasunat acorduri de trompeta. Muzica militara, un grup de militari din Garnizoana Bacau, cadre militare in rezerva si prezenta a doi preoti militari, anuntau un eveniment important.
Toti cei amintiti s-au oprit la mormantul capitanului Ioan Boros, pe monumentul caruia scrie cu majuscule „Erou cazut la Herta”, pe 29 iunie 1940. Cel care s-a ingrijit de cele necesare comemorarii este col. (r) Paul Valerian Timofte, presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Colonel Corneliu Chiries”, filiala Bacau.
Preotii au tinut un ceremonial religios la capataiul eroului capitan Ioan Boros, considerat a fi primul ofiter al Armatei Romane cazut la datorie pentru apararea Tinutului Herta de invazia armatelor sovietice.
Boros a urmat cursul inferior al Liceului din Bacau, dupa care Liceul Militar din Iasi si Scoala Militara de Ofiteri de Artilerie. In iunie 1940, capitanul Boros comanda Bateria 5 de tunuri din cadrul Regimentului 16 Artilerie Bacau.
In procesul-verbal al Regimentului 16 Artilerie a ramas scris ca „in dimineata zilei de 29 iunie 1940, la orele 4, localitatea Herta a fost ocupata de armata rusa, cu elemente mecanizate. La aceasta data, Bateria I era instalata pe pozitie in Herta, sprijinind un detasament de infanterie.
Doua din cadrele de lupta ce intrasera in localitate au aparut in pozitia Bateriei si au cerut ca Bateria sa se predea.
Capitanul Boros a incercat sa parlementeze cu rusii, insa ei au tras focuri de arma si de pistoale omorandu-l pe loc, cazand la datorie intre soldati si tunurile Bateriei sale”.
Eroul Ioan Boros a fost inmormantat in Dorohoi, cu onoruri militare, in ziua de 1 iulie 1940, iar mai tarziu a fost reinhumat in Bacau, unde, dupa spusele istoricilor, s-a nascut intr-o casa de pe Calea Marasestilor nr.72.
In prezent, o strada din cartierul Serbanesti, poarta numele de „Cpt. Ioan Boros”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.