15 noiembrie 2024

Comemorarea eroului martir anticomunist Valeriu Gafencu

Luni, 24 ianuarie, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Valeriu Gafencu, unul dintre tinerii care au murit în temnițele comuniste, supranumit de Nicolae Steinhardt ,,Sfântul închisorilor”.

La Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul-stațiune Târgu-Ocna, are loc în fiecare an, la 18 februarie, o slujbă de pomenire a deținuților din închisorile comuniste, moment de aducere aminte, care marchează trecerea la cele veșnice a eroului martir anticomunist Valeriu Gafencu, alături de alți foști deținuți politici care s-au stins în Penitenciarul Spital de la Târgu-Ocna. În acest an, tot aici și tot în data de 18 februarie, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa (24 ianuarie 1921 – 18 februarie 1952), Fundația ,,Profesor George Manu” și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului organizează comemorarea anuală închinată lui Valeriu Gafencu și tuturor pătimitorilor din temnița de la Târgu-Ocna.



Prin strădaniile familiei Gafencu, dar și ale Asociației Foștilorți Deținuti Politici din România și Asociației ,,Prezent!”, Valeriu Gafencu a fost înmormântat în cimitirul din curtea bisericii, unde a fost ridicată și o troiță în memoria eroilor și martirilor din închisorile comuniste.

Prima comemorare de la Târgu-Ocna a avut loc în 1991, iar între 1990 și 1997, întrunirile au avut loc anual în stațiunea de la poalele Măgurii. Moartea multora dintre foștii deținuți politici și sănătatea șubrezită a celorlalți au dus la sistarea acestui eveniment anual.

Alături de cei aflați în viață și de surorile Valentina și Eleonora Gafencu, în anul 2007 a fost reluat firul întâlnirilor anuale, și numărul celor care aduc cinstire lui Valeriu Gafencu și tuturor „sfinților închisorilor” crește neîncetat de la an la an.

Pățaniile de după moartea lui Valeriu Gafencu

În 2009, Consiliul Local Târgu-Ocna i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare post-mortem lui Valeriu Gafencu, dar ca urmare a solicitărilor venite din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti (FCER) reprezentată de deputatul Aurel Vainer, cât și a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, instituţie aflată în subordinea Guvernului României, aleşii locali din Târgu-Ocna au decis în vara anului 2013 să-i retragă titlul onorific!

Dezbaterea legată de retragerea înaltei distincții acordată lui Valeriu Gafencu a generat, așa cum era de așteptat, o serie de discuții și polemici bazate mai mult pe necunoaștere și pe plăcerea de a arunca cu presupusul, în locul argumentelor și dovezilor palpabile, indubitabile.

În urma intervenției în justiție a Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu”, instanţa Curţii de Apel Bacău a respins apelul formulat de Consiliul Local Târgu-Ocna împotriva sentinţei Tribunalului Bacău din noiembrie 2014, prin care era anulată hotărârea de retragere a titlului acordat post-mortem fostului deţinut politic Valeriu Gafencu, astfel că acesta rămâne Cetățean de Onoare post-mortem al orașului Târgu-Ocna, sentinţa fiind una definitivă.

Târu-Ocna, loc de pelerinaj întru cinstirea memoriei eroilor martiri anticomuniști

Prin sprijinul familiei lui Valeriu Gafencu, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și mai nou, a Fundației Culturale ,,Profesor George Manu”, precum și a altor militanți ai credinței în Dumnezeu, neam și țară și în ideea națională, la Târgu-Ocna, sunt organizate anual manifestări închinate comemorării lui Valeriu Gafencu și celorlalți colegi de suferință, ceea ce a transformat orașul-stațiune într-un pol spiritual și loc de pelerinaj pentru credincioși și nu numai…

În urma mai multor campanii de cercetări  arheologice, în cimitirul parohial al Bisericii ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena din localitate, au fost descoperite osemintele a 18 dintre cei 73 de deținuți politici care au fost îngropați în morminte comune.

Prin închisoarea spital de la Târgu-Ocna au trecut și alți slujitori ai sfintelor altare, cei mai cunoscuți dintre ei fiind Arhimandritul Gherasim Iscu, Pr. Constantin Voicescu, Pr. Viorel Todea, Pr. Ilie Lăcătușu, Pr. Sinesie Ioja, Pr. Pimen Bărbieru, Pr. Adrian Cărăușu, Pr. Iustin Paven, Pr. Constantin Savu, Pr. Gh. Burniche, predicatorul creștin luteran Richard Wurmbrand, precum și numeroși mireni…

Tot aici a fost întemnițat și unul dintre apropiații lui Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, autorul volumului ,,Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă”, considerată ,,cea mai bună carte scrisă de un fost deţinut politic despre experienţa claustrării în timpul comunismului”.

Romulus-Dan BUSNEA




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014