Sperantele de repornire a combinatului chimic Amurco par sa se fi spulberat definitiv, la fel ca si sperantele muncitorilor trimisi in somaj ca vor fi rechemati la munca in aceasta toamna. Grupul de firme Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae (foto), a anuntat marti ca va rezilia contractele de procesare cu combinatele chimice, epuizând orice cale de mentinere a finantarii, conform unui comunicat de presa.
„Interventia brutala a deciziei politice începând din 2011, prin crearea a două piete paralele a gazelor naturale, respectiv una pentru firmele straine si una pentru firmele românesti, cu aproape 100$/1000 mc mai ieftina pentru straini, politica continuata si dupa schimbarea puterii politice si culminând în luna ianuarie 2013 cu Hotarârea de Guvern 22/22 ianuarie, care, practic, consfinteste condamnarea la moarte a multor ramuri industriale, dar în primul rând cele la care gazele naturale si energia reprezinta elementele principale din costul de productie, ne-a adus în aceasta situatie”, se mai arata în comunicat.
Interagro a finantat functionarea combinatului din Bacau si a altor combinate, precum si modernizarea, adica echipamente de mediu si un grup de cogenerare. Dificultatile financiare care s-au resimtit de la inceputul anului s-au concretizat in intârzieri salariale si, ulterior, in trimiterea in somaj a 430 din cei 747 angajati de la Amurco.
Au fost pastrati la lucru doar oameni care lucreaza la paza si conservarea instalatiilor, cu un program de lucru redus. Aflat in vizita la combinat in luna mai, patronul Interagro, Ioan Niculae, a vorbit oamenilor despre incercarile sale de a obtine un pret bun la gaze pentru o productie rentabila, dar s-a referit si la somaj.
Problema tuturor, a celor trimisi in somaj sau ramasi la lucru, este ca nu si-au mai incasat decât partial salariile cuvenite in ultimele luni. Marin Maldareanu, managerul Amurco, a declarat ca situatia financiara a combinatului este foarte proasta si ca va incerca sa mai reduca din restantele salariale putin câte putin. De altfel, in acest ritm au si primit angajatii pâna acum câteva sute de lei, când au refuzat sa mai intre la lucru sau au pichetat birourile conducerii.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.