Acesta este mesajul pe care vor să îl facă auzit tuturor celor care consideră altfel.
Ca parlamentar, consider că sunt datoare să fiu portavocea cetățenilor din teritoriu, să le fac auzite nevoile și îngrijorările.
Mai mult decât atât, chiar să găsim soluții viabile pentru ca ei să poată avea un viitor tot mai bun la ei acasă.
Cert este că în orașul Comănești din județul Bacău a existat exploatare de cărbune brun timp de aproape 170 de ani, până recent în anul 2005, luna mai, când s-au închis lucrările în subteran a ultimelor sectoare din bazinul carbonifer al Comăneștiului, cu proiect de închidere și ecologizare.
Reducerea vârstei standard de pensionare ca urmare a poluării remanente este o necesitate cu atât mai mult cu cât locuitorii orașului Comănești au fost afectați de poluarea remanentă și datorită arderii cărbunelui de la Termocentrala din oraș care a funcționat în perioada anilor 1954 – 2000 la capacitate de 24 MW.
Există mai multe studii recunoscute care demonstrează efectele nocive asupra sănătății oamenilor provenite de la poluarea remanentă produsă de industria de extracție și prelucrare din subteran. Într-un raport recent întocmit de mișcarea Europe Beyond Coal, sub egida Alianței pentru sănătate și mediu (HEAL) sunt menționate date suficiente cu privire la impactul poluării cronice ca urmare a arderii cărbunelui la termocentralele din Balcanii de Vest.
Pe baza acestui raport, în cazul Termocentralei din orașul Comănești putem estima că la o capacitate de productie de 24 MW s-a produs o poluare 10200 tone/an de SO2 (dioxid de sulf).
Această poluare se transpune în costuri ale sistemului de sănătate de milioane de euro, și pierderi inestimabile de vieți omenești. Estimarea poluării pe baza acestui raport poate fi făcută deoarece și termocentrala din Comănești a funcționat mulți ani fără echipamente cu tehnologii care să elimine dioxidul de sulf.
De asemenea, în localitatea Borsec, care este inclusă în lista localităților ai căror locuitori beneficiază deja de această compensare a vârstei standard de pensionare, a existat o subfilială a Minei din Comănești, și ar fi peste limitele înțelegerii de ce locuitorii orașului Comănești nu ar putea beneficia de această compensare a vârstei standard de pensionare.
Despre limite am învățat desigur foarte multe la matematică, chiar și în politică după aproape 2 ani jumate de mandat. Ce legatură ar putea avea însă matematica cu poluarea remanentă din zona orașului Comanesti? Ce poluare a avut loc în zonă? Ce praf au înghițit și ce aer au tras pe nas locuitorii zonei? Cum s-a întâmplat ca generații de copii să sufere de boli specifice din cauza acestei poluări?
Sunt multe semne de întrebare la care putem răspunde prin calcule și estimări pentru că nu au fost preocupări în trecut ca aceste date să fie măsurate și înregistrate.
Se mai pune chiar și întrebarea dacă facem mult pentru seniorii rămași în viață. Este suficient să reglementăm 2 ani de compensare la vârsta standard de pensionare? Avem desigur nevoie de măsuri suplimentare conexe care să reducă pe cât posibil efectele nocive ale poluării. Este de menționat faptul că această compensare se aplică celor care își vor depune dosarul de pensionare până la 31 decembrie 2030.
Mă bucur că am găsit înțelegere din partea colegilor privind necesitatea completării legislative, dar pentru eurosceptici, care agrează știința vodoo, am încercat să aduc argumente clare chiar și în cadrul dezbaterilor din comisii.
Le mulțumesc colegilor care au dat un vot favorabil azi în plenul Camerei Deputaților pentru completarea legislativă pe care am inițiat-o.
Cătălina Ciofu, deputat PNL