O ceremonie deosebită a avut loc ieri la Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, unde comandantul bazei, Ciprian MARIN, a fost avansat în gradul de general de flotilă aeriană. Evenimentul s-a desfășurat în prezența unor oficialități de rang înalt din cadrul Forțelor Aeriene Române.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Leonard-Gabriel BARABOI, și locțiitorul pentru Operații și Instrucție al Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Ioan MISCHIE, au fost gazdele ceremoniei. Comandor Cristian MANOLACHI, șeful Oficiului Personal și Mobilizare, a dat citire Decretului Prezidențial care consfințește avansarea în grad a generalului Ciprian MARIN.
Mesaje de apreciere și recunoștință
În cadrul ceremoniei, generalul-locotenent Leonard-Gabriel BARABOI a ținut să sublinieze importanța echipei și profesionalismului militarilor din Baza 95 Aeriană:
„Revin, ca de fiecare dată, cu drag acasă. Vă felicit pentru tot ceea ce ați realizat împreună cu această echipă, alături de care v-ați îndeplinit toate misiunile la cele mai înalte standarde!”
La rândul său, proaspătul general de flotilă aeriană Ciprian MARIN a adresat un mesaj emoționant colegilor săi:
„Meritul din spatele acestor grade pe care le avem pe umeri este și al dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru sprijinul pe care mi l-ați acordat și pentru că sunteți alături de mine!”
O carieră remarcabilă în slujba patriei
Generalul de flotilă aeriană Ciprian MARIN este un pilot de elită, cu peste 1.400 de ore de zbor și o vastă experiență în misiuni internaționale. A participat la misiuni de menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina (2005), două misiuni în Afganistan (2011, 2013), precum și în Mali, unde a condus detașamentul „Carpathian Pumas” în 2020.
Pe lângă experiența operativă, generalul Marin are o pregătire academică solidă, absolvind un master în comandă la Universitatea Națională de Apărare (2016) și Air War College din SUA (2019).
Autoevaluare și perspective pentru 2025
Tot în cadrul Bazei 95 Aeriană, astăzi a avut loc ședința de autoevaluare a activității unității pentru anul 2024. Pe lângă analiza obiectivelor realizate, au fost trasate direcțiile de acțiune pentru anul 2025, cu accent pe consolidarea capabilităților și pregătirea personalului pentru viitoarele misiuni.