@ Pensionarii de pe Aleea Parcului se intrec in gradinarit
Pasate din grija primariei in cea a locatarilor, multe spatii verzi din municipiul Bacau raman ale nimanui, biete parcuri in miniatura, cazute in paragina si intelenite. Primaria are multe pe cap, locatarii sunt prea ocupati cu alergatura dupa painea cea de toate zilele sau cu telecomanda. Mai sunt insa si proprietari de apartamente care considera peticul de teren din jurul blocului gradina lor.
Am tot scris despre blocurile-ghetou din oras, despre cei carora le este lene sa coboare pana la pubela de gunoi asa ca arunca pungile cu mizerie de la etaj. Am dat curs sesizarilor impotriva unor locatari care parcheaza masinile pe spatiul verde sau care cresc zeci de mate intr-o garsoniera. Ne-am gandit acum sa prezentam si altfel de oameni. Cu un pic de sudoare si mult suflet, cativa locatari au facut adevarate parcuri in miniatura in jurul blocului 30 de pe Aleea Parcului. „De peste 20 de ani ma ocup de acest spatiu verde pe care il consideram parculet, ne-a declarat Violeta Miron. Am preluat sarcina de la un vecin care a decedat. Si cand traia acesta il ajutam. Imi plac florile, iarba. Am vazut ca si vecinii de la alte blocuri au iesit la curatenie. Imi pare rau ca nu am lansat anul acesta un concurs intre blocurile de pe Aleea Parcului. Poate la anul.”. Gheorghe Miron este mandru de „opera” sotiei sale, pe care a ajutat-o, „dar in mica masura”, dupa cum spune. Tot ce au cheltuit au fost 70.000 de lei, cat a costat o punga de var pentru pomi. Pomii din parculet sunt un fel de jurnal al familiei Miron. „De exemplu, teiul are 42 de ani, de o varsta cu fiul nostru. Caisul l-am plantat cand baiatul era in clasa a IV-a”. In acelasi bloc, Theodor Haralambie a transformat palierul intr-o mica sera, iar gradina de afara intr-o expozitie horticola. „Am margarete, bujori, ochiul-boului, regina noptii, lalele, ghiocei si multe altele. De 40 de ani ma ingrijesc de gradina, cu mare placere. Nu am pretentie sa vina primaria sa-mi faca aici curatenie”. Fiecare floare are locul ei, bine gandit. In mijloc, a inflorit imparateste magnolia.
De pe Aleea Parcului am ajuns pe strada Lalelelor. Numele nu reflecta nicicum realitatea. Pe zonele verzi sunt parcate masini, iar spatiile ingradite s-au transformat intr-un maidan numai bun de batut mingea. Locatarilor nu le convine situatia, dar nici nu invinovatesc pe nimeni. Au copii, ceea ce face mai important un loc de joaca decat unul cu flori si iarba.Scris de Doina Mincu