15 ianuarie 2025

Colocviile Revistei ATENEU: Știința și arta traducerii

De peste 50 de ani, mai precis, din 1971, Revista ATENEU, care își trage seva și identitatea din Ateneul fondat de George Bacovia și Grigore Tabacaru, în 1925, reînființată, de un grup de scriitori, în frunte cu Radu Cârneci , în 1964, îl omagiază, in fiecare an, pe poetul Plumbului și patronul spiritual al revistei de cultură băcăuană. Deschiderea s-a produs în 1971, când în Bacău au avut cele mai ample manifestări culturale dedicate unui poet român: Festivalul literar-artistic „George Bacovia”, ed. I, Bacău, 30 sept.–3 oct. 1971. Indiferent ce denumire au avut, sub ce patronaj s-au desfășurat, în centrul lor au fost Bacovia și poezia bacoviană, fiecare ediție fiind unică, care au rămas peste timp mărturie a respectului și dragostei față de marele poet, care a devenit emblemă și brend al orașului.

Și în acest an, ne spune Carmen Mihalache, director al revistei ATENEU, colectivul redacțional, colaboratorii și prietenii revistei, cu sprijinul Consiliului Județean, editorul revistei, aduc un omagiu lui Bacovia, în cadrul Bac-Fest. Festivalul Național „George Bacovia”. Astfel, joi, 14 septembrie, de la ora 11.30, la Biblioteca Județeană „Costache Strudza” vor avea loc Colocviile Revistei ATENEU. Tema centrală este, la actuala ediție: „Știința și arta traducerii”. Sunt invitați la dezbatere și dialog scriitori, traducători, jurnaliști, printre care: Gheorghe Iorga, Ruxandra Câmpeanu, Marius Chivu, Teodor Duna, Ionel Savitescu, Iulian Bocai. Moderator: Carmen Mihalache.



În aceeași zi, de la ora 18.30, va avea loc decernarea Premiilor Revistei ATENEU – 2022, juriul, format din redactorii revistei a stabilit premianții la Critică și istorie literară, proză, poezie, publicistică, cât și premiul de excelență, care vor fi acordate, într-un cadru festiv, în Sala Multimedia, a Bibliotecii Județene  „Costache Sturdza”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img