24 noiembrie 2024

Colegiul Naţional Catolic „Sf. Iosif” şi-a celebrat ocrotitorul

– în avanpremieră, seminariştii băcăuani au primit vizita cardinalului Beniamino Stella, prefect al Congregaţiei pentru Cler – Eminenţa Sa a purtat o discuţie cu preoţii şi seminariştii din decanatele romano-catolice de Bacău, Milcov şi Traian având ca temă rolul acestora în contextul provocărilor pe care lumea actuală le oferă

Chiar dacă, meteorologic, nazurii unei primăveri capricioase s-au făcut simţiţi la sfârşit de săptămână, pe holurile Colegiului Naţional Catolic „Sf. Iosif” din Bacău domnea atmosfera caldă a unei sărbători anunţate. Venind parcă să întregească această celebrare, în avanpremieră, seminariştii băcăuani au primit cu bucurie, sâmbătă, 17 martie, vizita cardinalului Beniamino Stella, prefect al Congregaţiei pentru Cler. Pe tot parcursul vizitei, el a fost însoţit de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, şi de PS Aurel Percă, episcop auxiliar.



Pr. Anton Săboanu, directorul Colegiului Catolic, prezintă cardinalului Beniamino Stella istoricul seminarului / Foto: Liviu Maftei

Ca însoţitor, înaltul prelat l-a avut alături pe unul dintre foştii săi discipoli, părintele Ciprian Bejan. Întâmpinat fiind de către directorul colegiului, pr. Anton Săboanu, Eminenţa Sa a răspuns aplauzelor tinerilor seminarişti adunaţi în holul liceului amintind celor din jurul său că toate acestea nu-i sunt străine, el însuşi fiind produsul unui seminar liceal.

„Vin în faţa dumneavoastră după ce, cu o zi în urmă, am participat la o adunare asemănătoare la Roma. Cu această ocazie, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, m-a însărcinat să vă transmit binecuvântarea Sa şi întrega Sa consideraţie pentru munca pe care o desfăşuraţi”, a precizat cardinalul Beniamino Stella.

Au urmat apoi întâlnirile şi discuţiile pe care Eminenţa Sa le-a purtat cu preoţii din decanatele de Bacău, Milcov şi Traian. Tema discuţiilor a fost legată de rolul preotului, identitatea acestuia în lumea de astăzi şi misiunea sa. Apoi, cardinalul Stella s-a întâlnit şi cu tinerii seminarişti şi personalul Colegiului Naţional Catolic „Sf. Iosif”, cei care slujesc şi trudesc în slujba viitorului Bisericii.

Sfântul Iosif, un model de slujire pentru tinerii seminarişti

Duminică, 18 martie, în preziua celebrării Sfântului Iosif, la capela colegiului s-a oficiat Sfânta Liturghie de hram. Această sărbătoare a fost decalată datorită faptului că o bună parte din seminarişti urmează a fi angrenaţi în simularea examenului de bacalaureat, o bornă importantă în viaţa oricărui licean. Zăpada mielilor ce s-a aşternut peste oraş nu i-a oprit pe credincioşi să vină în număr mare la hramul colegiului, să se alăture în rugăciune cu seminariştii, preoţii, profesorii şi truditorii acestei importante instituţii de învăţământ băcăuane.

În celebrarea Sfintei Liturghii, preoţilor colegiului catolic li s-au alăturat părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, precum și părintele-profesor Cristinel Fodor, ca reprezentant al Episcopiei de Iaşi. Cel din urmă a ţinut o predică emoţionantă prin care a chemat audienţa să se identifice cu Sf. Iosif în conflictul cotidian dintre năzuinţele noastre şi misiunea pe care Dumnezeu ne-o dă fiecăruia dintre noi.

Despre însemnătatea acestei sărbători, despre patronul spiritual al acestei pepiniere de spiritualitate, părintele-profesor Anton Săboanu, directorul colegiului, a subliniat faptul că

„În mod obişnuit, în şcoală, noi ne axăm pe ceea ce este tipic uman. Nu neglijăm, însă, partea spirituală, iar celebrarea patronului unei instituţii cum este a noastră e tocmai o ocazie de a privi mai mult la ceea ce este divin în om, la acea scânteie de dumnezeire pe care omul o poartă în el şi care e acoperită uneori de grijile de zi cu zi”.

Cardinalul Beniamino Stella s-a născut la Pieve di Soligo, provincia de Treviso, în data de 18 august 1941. A fost hirotonit preot la 19 martie 1966, ca urmare a absolvirii studiilor de filozofie şi teologie la Seminarul Pontifical Roman. Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1970, el a reprezentat Vaticanul în ţări precum Republica Dominicană, Congo, Ciad, Cuba sau Columbia. În anul 2007, a revenit la Roma unde a ocupat funcţia de preşedinte al Academiei Pontificale Ecleziastice care are ca scop formarea preoţilor pentru serviciul diplomatic în reprezentanţele pontificale şi în Secretariatul de Stat. Din anul 2013, a fost numit prefect al Congregaţiei pentru Cler, iar la 22 februarie 2014, Papa Francisc l-a introdus printre cardinalii Bisericii.

În anul 1993, prin autorizaţia Secretariatului de Stat pentru Culte, cu aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi prin decretul Episcopiei Catolice de Iaşi, se înfiinţează, la Bacău, Liceul Catolic. În anul 1994, Episcopia de Iaşi decide transferarea Seminarului Liceal „Sf. Iosif” de la Iaşi la Bacău. Decizia a fost aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, clasele fiind repartizate la Grupul Şcolar de Chimie, cazarea elevilor în căminul Grupului Şcolar „Henri Coandă” din Bacău, purtând în prezent denumirea de Colegiu Național Catolic „Sf. Iosif”. Din anul 2006, o parte din Liceul Catolic îşi mută activitatea în noul sediu de pe Calea Moldovei, într-un spaţiu dedicat formării şi pregătirii noilor generaţii de propovăduitori ai cuvântului Mântuitorului Isus Cristos.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014