Dupa ce si-a dedicat timpul liber mai bine de un an pentru a confectiona icoane pe piatra de râu, plutonierul Dan Bocu si-a gasit o noua pasiune. Acum colectioneaza monede si bancnote si a reusit sa adune câteva mii de piese.
Jandarm la Gruparea Mobila din Bacau, plutonierul Dan Bocu atrage din nou curiozitatea colegilor, si nu numai, cu o colectie bogata de monede si bancnote. De mai bine de trei ani, putinul timp liber pe care-l are si-l dedica acestei noi pasiuni. A inceput cu circa 30 de arginti vechi gasiti in podul casei de la tara. Bunica sa le pastra acolo de câtiva zeci de ani. Le-a luat, le-a curatat si a inceput sa caute pe internet informatii despre fiecare in parte. „Atunci am gasit si accesorii si am zis ca trebuie sa le pastrez si eu asa. Mi-am comandat cutii speciale si solutii de curatat. Când cautam aceste lucruri am vazut si bancnote. Am inceput sa colectionez si bancnote iar acum am peste 3.000. Mult mai multe decât monedele care au ramas la 80, dar toate din argint”, explica Dan Bocu.
Si-a facut un opis cu bancnotele
Ca sa ajunga la aceasta colectie, a inceput sa mearga si la târgurile de profil din oras. La inceput se pacalea, dadea bani pe o bancnota cât nu facea, insa cu timpul a inceput sa le invete rostul iar acum stie ce trebuie sa cumpere si cum sa negocieze. „Nu stiam eu cum sta treaba. Vedeam o bancnota care-mi placea, dadeam banii si gata. Când ajungeam acasa o cautam pe internet si constatam ca luasem teapa. Nu stiam ca una necirculata este mult mai valoroasa decât una circulata si tot asa”, mai spune colectionarul. Pentru ca i s-a intâmplat sa uite ce bani are si sa se trezeasca cu doua bancnote la fel si-a facut un opis. Acolo sunt trecute toate seriile, continentul de unde provine si valoarea.
O moneda din argint, cea mai valoroasa
Cea mai valoroasa pentru el este insa o moneda de 2 lei, din argint, din cele gasite la bunica sa. „Are mai mult o valoare sentimentala. Cea mai veche piesa pe care o am este insa o bancnota din 1793 din Franta, cu o singura fata care reprezenta, de fapt, un mijloc de plata la vremea respectiva”, a conchis Bocu. Cele mai scumpe monede sau bancnote sunt cele din anii 1700-1800. Pâna acum cel mai mult a dat 100 de lei pentru o achizitie, insa sunt si exemplare care pot ajunge si la 800 de lei. De când se stie, Dan Bocu a colectionat câte ceva. In urma cu câtiva ani confectiona icoane pe pietre de râu. A avut peste 600, dar pe toate le-a facut cadou. Recunoaste ca oricând poate sa inceapa o noua colectie. Este suficient ca un lucru sa-i atraga atentia.
Geta Panaite