14 noiembrie 2024

Coeficientul de corectie la apa rece ingheata locatarii / Apometrele reclamate, verificate tot de RAGC

Unii locatari platesc cu mult mai multa apa rece decat consuma. Asociatiile de proprietari sunt nemultumite ca nu sunt lasate de catre RAGC sa asiste la verificarea apometrelor. Conducerea RAGC invoca faptul ca Metrologia impune aceasta conditie. Conducerea Directiei Regionale de Metrologie afirma ca, mai ales in cazul reclamatiilor, permite prezenta asociatiilor.

Povara, in destul de multe cazuri, greu de suportat a coeficientului de corectie la apa rece genereaza in continuare revolta in randul locatarilor ale caror apartamente au ramas racordate la reteaua comuna. Ei sunt nevoiti sa suporte toata cantitatea de apa ce reprezinta diferenta dintre consumul inregistrat de apometrul de scara si cel aratat de apometrele din apartamente. Cum era de asteptat, acest coeficient de corectie care ajunge de multe ori sa fie chiar mai mare decat consumul individual, ii face pe locatari sa puna la indoiala cantitatea de apa inregistrata de apometrul de la bransamentul de scara, al Regiei Autonome de Gospodarie Comunala (RAGC). Suspiciunea lor este cu atat mai mare cu cat nu li se ofera posibilitatea sa asiste la verificarea apometrului de scara. aRAGC nu ne primeste sa asistam la verificare, spune administratorul Asociatiei de proprietari 15, Anisoara Damian. Apometrele de scara sunt supuse la probe in laboratorul RAGC. Normal ar fi sa se verifice in alta parte”. Conducerea RAGC contesta, insa, afirmatiile reprezentantilor locatarilor si sustine ca nu are cum sa le dea posibilitatea sa fie de fata la verificarea apometrelor. aLegal, nu putem sa-i primim, pentru ca in laboratorul nostru unde se fac probele se lucreaza cu anumite substante, cu aparatura speciala, ne-a declarat directorul executiv al RAGC, Petrus Radulescu. Este un regim special si sunt conditii impuse de Metrologie. Noi avem, insa, un delegat al acesteia care supervizeaza activitatea de acolo si verifica prin sondaj apometrele. In cazul litigiilor este solicitat in mod deosebit sa asiste direct. Dupa ce apometrul a fost verificat de noi, asociatia se poate duce oriunde la o firma autorizata, care, in prezenta noastra, sa faca acelasi lucru”.



Si, totusi, Directia de Metrologie nu interzice nimic

De la conducerea Directiei Regionale de Metrologie Legala Bacau am inteles, insa, ca in ceea ce o priveste permite accesul in laborator reprezentantilor asociatiilor de proprietari in anumite situatii si ca restrictionarea lui nu poate fi legata de conditiile de lucru. aCand este o sesizare la un aparat, verificarea se face in prezenta RAGC, a reprezentantului nostru si poate asista si cel care reclama, afirma Vlad Ionescu, directorul Directiei Regionale de Metrologie. La verificarile obisnuite, curente, cand se iau apometre din mai multe asociatii, nu este posibil, totusi, ca toti reprezentantii acestora sa fie prezenti in laborator. Si aceasta pentru ca spatiul nu permite”. Si, totusi, asociatiile nu se multumesc cu o astfel de explicatie, mai ales ca in cazul an care verificarea se face la cererea lor, in interiorul termenului de valabilitate metrologica (acum este de cinci ani fata de trei, anterior), atunci cheltuielile cu probarea, montarea si demontarea aparatului vor fi suportate de catre ele, daca se dovedeste ca apometrul este bun. Verificarea pe standul de probe al RAGC costa pentru asociatiile de locatari intre 18,84 lei si 55,85 lei, functie de capacitatea apometrului. Dar ele trebuie sa mai scoata din buzunar cate 37,15 lei pentru demontarea si montarea apometrului, precum si 21,40 lei, pentru sigilarea lui. Scris de Elena Tintaru




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014