214 sectii de recensamânt (coordonate de recenzori sefi) si 1205 sectoare de recensamânt. Acestea sunt câteva dintre datele tehnice privitoare la recensamântul general agricol aflat in plina desfasurare. In ciuda numarului mare de recenzori, in urma primelor trei raportari efectuate, judetul Bacau este pe locul 31.
Suntem pe locul 31. Asta dupa cea de-a treia raportare privitoare la recensamânt, facuta de catre recenzorii sefi si coordonatori. “Procentul este de 21,84%, in timp ce media pe tara este de 24,21%. Sunt si câteva judete care s-au detasat: Aradul cu 44,53%, Doljul cu 37% si Vasluiul cu 31,74%”, ne-a declarat Eugenia Harja, director al Directiei Judetene de Statistica Bacau. Raportarile se fac de doua ori pe saptamâna: miercurea si vinerea, intre orele 09:00-10:00 prin intermediul unui mesaj telefonic transmis direct catre call-center-ul de la Bucuresti. Recenzorii nu se grabesc insa foarte tare.
840 de lei pentru 20 de zile lucrate
Motivatia este aceea ca sunt platiti cu 1.000 de lei brut (840 lei net) pentru 20 de zile lucrate. Perioada in care ei trebuie sa-si faca norma este 2 decembrie – 31 ianuarie. “Noi le-am recomandat sa grabeasca ritmul, dar nu stim ce se va intâmpla la urmatoarea raportare. Oricum, sunt multi cei care spun ca-si vor lua concediu si isi vor indeplini obligatiile”, a mai afirmat Eugenia Harja. In medie, un recenzor are intre 180 si 200 de formulare. Ritmul redus de lucru a avut cauze variate. Printre acestea se numara si schimbarea unor recenzori din cauza unor imbolnaviri. Pentru acuratetea datelor transmise, recenzorii sefi trebuie sa-i verifice pe recenzori si asta din cauza faptului ca s-au constatat numeroase erori. Acesta este primul recensamânt desfasurat in România dupa aderarea la Uniunea Europeana. Toate informatiile obtinute in teren, de catre recenzori pe baza declaratiilor celor care desfasoara activitati agricole, au caracter confidential si vor fi folosite numai in scopuri statistice.
Alexandra Zaharia