Videoconferinta din cauza unui functionar care a dezinformat
O declaratie de presa a purtatorului de cuvânt al Institutului National de Statistica a dat peste cap derularea Recensamântului Populatiei si a Locuintelor. Dupa ce acesta a declarat ca prezentarea CNP-ului nu este obligatorie, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a organizat ieri o videoconferinta cu toti prefectii prin care a trebuit sa rectifice informatia.
Prezentarea CNP-ului in fata recenzorului este obligatorie. O spune legea, pe care a contrazis-o cu buna stiinta purtatorul de cuvânt al Institutului de Statistica. Acesta a declarat sâmbata ca oamenii pot refuza inregistrarea CNP-ului, de unde confuzia cetatenilor si a recenzorilor. Din acest motiv, Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a organizat marti o videoconferinta in care sa precizeze din nou ce date sunt obligatorii. Prefectii s-au declarat nemultumiti ca trebuie sa repare greseala unui functionar. "Raul a fost deja facut. Noi vom incerca sa transmitem informatiile corecte, dar la jumatate de drum, rezultatele nu sunt cele pe care ni le dorim. Cu toate acestea, trebuie sa ne unim fortele, pentru ca nu vreau sa depasim data de incheiere a actiunii", a explicat ministrul Traian Igas.
Suntem in media tarii
In acest moment, 28 de judete se situeaza peste media pe tara, printre care si Bacaul, 14 judete si municipiul Bucuresti sunt sub medie, dar sunt si 10 judete in care peste 50 la suta din populatie a fost recenzata. Pentru ca actiunea sa se finalizeze in perioada fixata, adica pâna la 31 octombrie, cetatenii trebuie sa colaboreze si sa se achite de obligatia legala de a prezenta CNP-ul. Bineinteles, si in judetul nostru au existat cazuri de persoane care au rechemat recenzorul pentru a sterge CNP-ul pe care initial l-au dat. "Clar, asa cum am sustinut de la inceput, CNP-ul, conform legii, este obligatoriu de declarat. Recenzorul trebuie sa il ia din cartea de identitate. Acesta se ia pentru a se evita dublarile de persoane sau omisiuni. In cazul in care o persoana a fost recenzata si la domiciliul legal si acolo unde lucreaza, informatic se vor surprinde prin CNP, care este unic. Noi nu folosim aceste date decât in procesul de prelucrare pentru a asigura totalitatea inregistrarilor. La final, aceste CNP-uri vor fi sterse, formularele vor fi distruse, iar datele se vor publica pur si simplu doar centralizate. Nu se vor mai putea identifica declaratiile persoanelor", a explicat Eugenia Harja, director DJS Bacau
Directia de Statistica reaminteste si ca potrivit legii, recenzorii au semnat un acord de confidentialitate astfel ca raspund penal daca folosesc informatiile din formulare in alt scop decât cel statistic. Potrivit centralizarilor, 47,20 la suta din numarul estimativ al locuintelor din judet a fost recenzat.
Andreea Gavrila