Uniunea Europeană (UE) a stabilit noi norme care promovează „salarii minime adecvate și care contribuie la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale angajaților din Europa”. Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) susține că salariile trebuie crescute la nivel național în mod responsabil și gradual – ne atrage atenția Gina Plantos, prim-vicepreședinte al Patronatului Județean al IMM.
În România, impozitarea pe forța de muncă se situează la unul dintre cele mai înalte niveluri din Uniunea Europeană iar regândirea impozitării muncii trebuie să fie în centrul politicilor publice.
Expunerea de motive a „Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană” menționează că au fost avute în vedere la elaborare situațiile de la nivel național: „Salariile minime legale la nivel național sunt mai mici de 60% din salariul median brut și/sau de 50% din salariul mediu brut în aproape toate statele membre”.
Având în vedere unele informații apărute în spațiul public, CNIPMMR face următoarele precizări:
- nu există o valoare a unui salariu minim la nivel European;
- nu există obligația expresă în Directivă ca salariul minim brut garantat în plată la nivel național să fie un anumit procent din valoarea salariul mediu sau salariul median. “Utilizarea indicatorilor folosiți în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60 % din salariul median brut și 50 % din salariul mediu brut, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare al salariului minim în raport cu nivelul brut al salariilor”;
- statele membre cu salarii minime legale trebuie să prevadă criterii naționale pentru stabilirea și actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil și clar, actualizări periodice și în timp util și instituirea de organe consultative.
- evoluțiile salariilor din România sunt conforme cu situația economică a țării: salariul minim brut garantat în plată reprezintă 44,18% din salariul mediu brut de 6.789 lei (valoare utilizată la fundamentarea Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023) ca urmare a creșterii la 3.000 lei/lună de la 1 ianuarie 2023;
- se înregistrează o creștere de la 41,83% față de media anului 2022. Astfel, România se aproprie de media de 50% din salariul mediu brut, corespunzător cu recomandările din Directiva UE.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.