8 septembrie 2024
EvenimentClopotelul a sunat pe 13 septembrie, dupa o vacanta de vara prea......

Clopotelul a sunat pe 13 septembrie, dupa o vacanta de vara prea… scurta

Un nou inceput

A sunat clopotelul! 13 septembrie e ziua când incepe un nou an scolar, cu bune si cu rele, cu emotii, flori si lacrimi, cu profesori nemultumiti de taierea salariilor cu 25 la suta, cu planuri de viitor. Peste 110.000 de prescolari, scolari si liceeni au intrat din nou in clase, dupa o binemeritata vacanta de vara. Intr-un nou an scolar care se anunta greu, cu multe modificari si cerinte noi.

A inceput din nou scoala! Toate unitatile scolare si-au deschis portile pentru a-i primi in “cetatea cunoasterii” pe toti cei care vor sa invete. La primul sunet al clopotelului, elevii si profesorii au raspuns cu totii “prezent”. Forforta specifica unui noi inceput de an scolar s-a simtit inca de la primele ore ale diminetii. In piata, copiii si parintii au luat cu asalt floraresele pentru a cumpara buchete de flori pentru educatori, invatatori, diriginti si directori. “E pentru fetita, am trei buchete. Doua pentru educatoare si directoare, ca sunt toate deosebite”, ne-a spus pe fuga Petrica Achidin. Cu toate acestea, comerciantii nu s-au aratat foarte multumiti de vânzari, chiar daca nu au mai ridicat preturile, asa cum faceau in anii trecuti. “Merge prost, e rau de tot. Mult mai rau ca anul trecut”, ne-a declarat si Adriana Nauica, florareasa.

Lacrimi la gradinita

Incepând cu ora 08.00, primii care au pasit timizi in salile de curs au fost prichindeii de la gradinite. Cu buchete mai mari decât ei in mânute, cu emotii si lacrimi in ochi, multi dintre ei s-au lasat cu greu desprinsi din bratele parintilor. Mai ales cei din grupa mica, reticenti si nu atât de incântati de schimbarea din viata lor, speriati si tristi ca trebuie sa parcurga pasi noi, dar mult prea grei pentru ei, la o vârsta atât de frageda. Pentru multi dintre ei, aceasta zi nu va fi uitata prea curând. “Asa e mereu la inceput de an. Speram sa fie un an mai bun, plin de succese, sanatate si rezultate”, a precizat Crina Adam, educator gradinita “Florita” Bacau.

Emotiile inerente inceputului la clasa I

Emotiile au continuat si pentru boboceii din clasa I. Insotiti de parinti si bunici, cu totii au fost invitati fiecare in parte de catre invatatorii lor intr-o calatorie misterioasa pentru ei, cu destinatia finala sala de clasa. Asta nu inainte de a trece pe sub podul de flori construit special pentru ei, de colegii mai mari. Odata intrati in clasele pregatite din timp sa-si primeasca noii oaspeti, boboceii de clasa I vor incepe treptat-treptat sa desluseasca din tainele abecedarului, vor invata sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca. Iar mentorul lor va fi nimeni altul decât invatatorul de la clasa. “Aveti emotii, dar sa stiti ca si eu am, si daca va uitati in jur, la parintii vostri, si ei au, si-a intâmpinat boboceii Clemansa Mauca, invatator la Scoala “Spiru Haret” din Bacau. Scoala este la fel ca si casa voastra, numai ca familia voastra de aici e mult mai mare decât cea de acasa. Dar pentru ca suntem mai multi, suntem si mai puternici, nu-i asa?”, a incercat sa-i incurajeze pe micutii care abia au calcat acum pragul scolii si al clasei dumneaei. De aceeasi primire au avut parte totii elevii de clasa I, din fiecare scoala, indiferent de nemultumirile care ii apasa pe profesori din cauza noilor modificari de programe scolare, a reducerilor de salarii sau a lipsurilor din sistem. “E destul de greu. Acum parca mai greu ca oricând. Abia asteptam sa-i vad. Imi doresc ca la sfârsit de an sa ii invat pe toti sa scrie si sa citeasca”, ne-a declarat si Maria Toc, invatator la Scoala “Constantin Platon”.

Parinti transformati in copii

La fel de emotionati au fost si parintii, care si-au insotit copiii la scoala, apoi chiar si in clasa, timorati, ingrijorati si chiar cu lacrimi in ochi. “E normal sa ai emotii. Mai grav este ca le transmiti si lor”, ne-a zis Lavinia Istrate, care are un copil in clasa a II-a, la pian, la Liceul de Arta. “Imi doresc numai sa-i fie bine copilului si sa nu aiba parte de prea multe schimbari”, ne-a spus si Gabriel Bârzu. “Am emotii ca si el. E in clasa I. O spun cu lacrimi in ochi ca am plâns si eu ca si el, chiar mai mult”, a adaugat Gabriela Nastasiu.

Revedere intr-un an greu, incert si cu multe necunoscute

Clopotelul a sunat inceperea noului an scolar si pentru elevii din clasele mai mari, si pentru liceeni, si pentru directori si pentru profesori. Glasul lui a fost mai trist in acest an, marcat de saracie si incertitudine. Sunt scoli unde cadrele didactice au parasit catedra si au plecat la munca in strainatate, in altele se simte lipsa personalului auxialiar, dar in altele se stabilesc noi activitati si chiar surprize. “De la noi au plecat doi salariati de la intretinere. Au fost nemultumiti de salariu. S-au dus in Italia. E un an greu. Greu, incert si cu multe necunoscute”, ne-a precizat Mircea Bostan, director Scoala 2 Bacau. Inceperea scolii a fost insa si un motiv de bucurie pentru cei mai mari, care si-au revazut colegii si isi fac deja planuri de viitor. Mai ales, elevii din anii terminali de studiu, pregatiti sa infrunte emotiile examenelor ce ii asteapta, a tezelor si a concursurilor scolare. “A fost prea scurta vacanta, dar eu una abia astept sa-mi dau examenele, sa ajung la liceu si sa-mi formez cariera. Sunt foarte bucuroasa ca mi-am revazut colegii”, a fost si parerea Claudiei Martiniuc, eleva in clasa a VIII-a. “Eu sper sa am un an bun si cu rezultate bune. Vreau sa ajung economist”, a completat si colegul de clasa, Andrei Stoleru. “E 13, dar e o zi obisnuita. Am emotii pentru ca s-a schimbat programa scoala, calendaruld e bacalaureat, dar speram sa fie bine”, ne-a spus si Stefania Toma, eleva in clasa a XII-a la CN “Vasile Alecsandri” Bacau.

Directori multumiti

“Am inceput scoala cu prezenta de suta la suta, in clase igienizate in totalitate. Chiar daca noi dascalii am inceput noul an cu mâhnire in suflet, cu taieri din salariu, speram totusi sa avem rezultate cel putin la fel de bune ca anul scolar trecut”, ne-a declarat prof. Vasile Cautis, director la Colegiul National “V. Alecsandri”, care a avut, in acest an, o promovabilitate de suta la suta la bacalaureat. “La noi nu vrem sa se simta criza si nimic rau. Venim cu surprize placute pentru bacauani, vom scoate si fanfara liceului in parcuri sau in piatetele din oras, am suplimentat numarul de locuri in clasa I, la muzica si coregrafie, cu aprobare speciala de la minister, asa ca o sa fie bine”, a afirmat la inceput de an scolar prof. Daniela Birzu, director Liceul de Arta “G. Apostu” Bacau. Anul scolar a inceput, cu bune si rele. Fara festivism si fara sarbatoare.

Vacanta, abia pe 22 decembrie

Au fost asteptati in banci circa 110.500 de elevi, prescolari, scolari si de liceu, conform datelor inregistrate pâna la aceasta data la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Noul an scolar va avea 36 de saptamâni de cursuri. Pentru clasele din învatamântul primar si grupele din învatamântul prescolar prima vacanta va fi intre 1 si 7 noiembrie 2010, iar vacanta de iarna pentru toti elevii va incepe pe 22 decembrie.
Roxana Neagu



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img