2 noiembrie 2024

Clienții și păgubiții Euroins pot depune cererile de despăgubire la FGA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent decizia numărul 262/2023 prin care a retras autorizația de funcționare a societății Euroins România. Decizia ASF vine în urma constatării indiciilor stării de insolvență a companiei, iar Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților ca administrator interimar al societății.

Conform legii, începând cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial numărul 233/2023, se pot depune cereri de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraților, fără a mai fi necesară declararea definitivă a falimentului de către instanțe. La 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial vor putea începe și plățile, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate polițele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire, scrie site-ul studiifinanciare.ro.



Euroins România a făcut obiectul unor acțiuni intense de control începând cu anul 2020, iar în perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, ASF a aplicat societății 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate de instanțele de judecată.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, ASF a pus la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România. De asemenea, în sinteză sunt detaliate neregulile identificate la Euroins România și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.

Pentru Euroins România, situația nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție, iar pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img