In municipiul Bacau notam experienta sumbra in ingrijirea imobilelor, vechi si noi, care gazduiesc institutii de cultura. Faptul pare curios intr-un oras care are destul de putine cladiri importante, ce-i pot individualiza personalitatea.
Destinul unei cladiri este mai interesant, uneori, ca destinul unui om. Si mult mai dramatic. E suficient sa amintim un singur caz. Pe cat de celebru, pe atat de trist. E vorba de aCasa Alecsandri”, situata in plin centru al Bacaului, aflata intr-o stare de neimaginat pentru o minte rationala. Interesant este ca, daca, cladirile vechi nu deranjeaza nici un factor politic sau administrativ, nici soarta cladirilor noi nu asufera” de bunastare. Conducerile institutiilor de cultura trebuie sa faca eforturi speciale, sa stranga fonduri de unde se nimereste, pentru a-si ronova cladirile. Cladiri care prezinta, uneori, riscul sa cada peste salariati. Din acest motiv, Petre Vlase, directorul Ansamblului aBusuiocul”, a trebuit sa arupa” din buget si din veniturile proprii peste cinci miliarde lei vechi pentru repararea sediului. aEste o casa de patrimoniu, trebuie sa tinem seama de arhitectura cladirii. Sper sa reusim un lucru frumos”, spune directorului ansamblului folcloric. aPacat ca ambianta strazii noastre e stricata de vila de beton neterminata de vis-a vis de institutia noastra”, completeaza Petre Vlase. Un lucru similar e necesar sa se intample si la aAteneu”, cladirea aflata in proprietatea Filarmonicii aMihail Jora”. aDe cateva decenii de cand a fost data in folosinta nu s-a mai atins nimeni de cladire. Trebuie neaparat alocata o suma, altfel cladirea se va degrada accentuat”, ne declara Pavel Ionescu, directorul general al Filarmonicii bacauane. Dar mai ales la Ateneu trebuie instalat urgent aerul conditionat. aIn perioada mai-septembrie, conditiile, in sala Ateneu, sunt inumane”, zice Pavel Ionescu.
Asteptand Curtea de Conturi…
Lucrurile stau nefericit si la Complexul Muzeal aIulian Antonescu”: aIn afara planurilor expozitionale si editoriale pentru anul viitor, avem si o problema urgenta: repararea fatadei sediului”, afirma Silvia Iacobescu, directorul institutiei. De mai multi ani, dalele de marmura din fata Complexului Muzeal, se desprind de pe perete, punand in pericol trecatorii. Bugetul trebuie neaparat sa cuprinda fonduri pentru repararea cladirii. Trecem peste situatia ingrata de la Galeria Alfa si Casa Bacovia (frig cumplit si, respectiv, fisuri in cladire), si ne oprim la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, unde situatia este putin comica – in acest an se implinesc cinci ani de cand institutia de cultura asteapta rocada de spatiu imobiliar cu Curtea de Conturi. [ad#stire] Mutarea a fost data de noile conditii europene de aparenta izolare, prin care Curtea de Conturi trebuie sa-si desfasoare activitatea. aAsteptam sa vedem daca se va face mutarea, altfel nu putem face nicio investitie in cladire”, ne comunica Florin Zancescu, directorul centrului.
Gabriel Pop