duminică, 6 aprilie 2025

CJUE: Pasagerii pot solicita despăgubiri pentru zborurile întârziate, chiar și în cadrul pachetelor turistice  

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis recent că pasagerii care călătoresc prin intermediul unui pachet turistic achiziționat de un terț au dreptul la compensații în cazul întârzierilor semnificative ale zborurilor. Totodată, instanța europeană a clarificat că o carte de îmbarcare este o dovadă suficientă a unei „rezervări confirmate” pentru un zbor, cu excepția unor circumstanțe speciale.

Decizia CJUE în cazul unui zbor întârziat cu 22 de ore

Cazul C-315/23, care a condus la această decizie, a implicat o companie aeriană ce opera zboruri charter în baza unui contract cu un operator de turism. Pasagerii afectați au călătorit din Tenerife spre Varșovia în cadrul unui pachet turistic achiziționat printr-o terță companie. Zborul a fost întârziat cu peste 22 de ore, motiv pentru care aceștia au cerut despăgubiri conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004 privind drepturile pasagerilor aerieni.



Compania aeriană a refuzat plata despăgubirilor, invocând faptul că pasagerii nu aveau o „rezervare confirmată” direct la operatorul aerian, ci printr-un intermediar. De asemenea, compania a argumentat că aceștia ar fi beneficiat de un tarif redus sau chiar gratuit, ceea ce, în opinia sa, i-ar fi exclus de la dreptul de compensație.

CJUE: Cartea de îmbarcare este o dovadă suficientă

Tribunalul Districtual din Varșovia, sesizat în acest caz, a cerut clarificări CJUE cu privire la interpretarea Regulamentului (CE) nr. 261/2004. Instanța europeană a concluzionat că o carte de îmbarcare emisă de operatorul aerian este o dovadă validă care atestă faptul că pasagerii aveau o rezervare confirmată. Acest document demonstrează că locurile lor au fost acceptate și înregistrate de compania aeriană, ceea ce le conferă dreptul la compensații, în absența unor circumstanțe excepționale.

Dreptul pasagerilor la compensații în cadrul pachetelor turistice

În ceea ce privește pasagerii care călătoresc în baza unui pachet turistic achiziționat de un terț, CJUE a stabilit că aceștia nu sunt excluși de la protecția oferită de regulament. Plata efectuată de operatorul de turism către compania aeriană nu înseamnă că pasagerii călătoresc gratuit. CJUE a subliniat că sarcina de a demonstra contrariul revine operatorului aerian, nu pasagerilor.

Prin urmare, decizia clarifică faptul că pasagerii care suferă întârzieri semnificative pot solicita despăgubiri, indiferent dacă biletele lor au fost achiziționate printr-un pachet turistic. Companiile aeriene trebuie să respecte drepturile pasagerilor, chiar și în cazurile în care biletele au fost achiziționate prin intermediari.

Această hotărâre întărește protecția pasagerilor aerieni din Uniunea Europeană și stabilește un precedent important pentru cei care călătoresc prin agenții de turism sau operatori de pachete turistice.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img