Iunie e vremea cireșelor. Pentru toată lumea, de la mic la mare. Dacă mai toți ne gândim la savoarea fructelor de sezon, pomicultorii privesc lucrurile, normal, ca pe o afacere. Și cum timpul recoltării s-a încheiat, ajutat de temperatura neobișnuit de mare din termometre, proprietarii de livezi sunt și ei gata să tragă linia.
„A fost un an foarte bun, la fel ca precedentul, doar că, acum, vremea uscată din timpul recoltării pe noi ne-a avantajat, pentru că am valorificat, în condiții foarte bune, aproape întreaga cantitate de cireșe”, a declarat Constantin Teodorescu (foto), proprietarul celei mai mari livezi de cireși din județ, situată în comuna Itești.
Curios este faptul că vremea excesiv de uscată din acest început de vară, care le-a dat mari bătăi de cap agricultorilor, în general, i-a avantajat pe pomicultori, în sensul că le-a asigurat o producție de invidiat de fructe. Astfel, de pe cele aproape 28 de hectare cultivate cu cireși din zona Itești, s-a obținut o recoltă de circa 5 tone de fructe la hectar. Cea mai mare parte a producției a plecat la export, în general, în Bielorusia (anul trecut, italienii au fost clienții cireșelor de Itești).
Prețul obținut la export a fost de 1,2 euro pe kilogram.
„Este un preț bun, pentru că piața internă este destul de «modestă», să recunoaștem. Anul acesta a fost foarte bun pentru cireșe, astfel că pe piața internă au ajuns mulți producători, inclusiv cei individuali, nu doar firmele, precum și comercianții care au adus cireșe din Bulgaria, Grecia, Ungaria, Muntenegru, Macedonia. Ceea ce a însemnat o supraofertă la intern. Dacă Bucureștiul, de exemplu, care era «abonat» la Bacău, anul acesta, efectiv, nu a mai cumpărat nimic pentru piața Capitalei…”, a subliniat Teodorescu.
La intern, cireașa pleacă de la livada din Itești cu prețul de 4-5 lei kilogramul. Cireașa de Itești a ajuns, cum era și firesc, inclusiv pe tarabele din Bacău, evident, la preț cel puțin dublu.
„Am dat marfă și pe piața Bacăului, dar nu într-atât de mult încât să scrie pe toate tarabele «cireșe de Itești».
Multe au plecat la export, puțin la București și la Brașov, și cam atât.”
Constantin Teodorescu, proprietarul celei mai mari livezi de cireși din județ, situată în comuna Itești
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.