16 ianuarie 2025

Circa 200 de poliţişti, lăsaţi fără sporul de 40 la sută

în schimb, de luna aceasta, pentru toţi judiciarii sporul de risc a crescut de la cinci la zece procente

Cei mai mulţi dintre poliţişti care au pierdut sporul de 40 de procente la salariu, acordat pentru permanenţa la domiciliu, sunt din structura rurală. Ei stăteau la dispoziţie, gata să intervină în cazul unui eveniment, iar instituţia îi recompensa cu bani în plus.



„Conform unei hotărâri, în 2017, s-a acordat un spor de 40 la sută celor care erau planificaţi şi aşteptau la domiciliu ca să intervină atunci când sunt probleme. Cei mai mulţi care beneficiau de acel spor erau cei din mediul rural. Aşa cum a arătat şi doamna ministru, acel spor îl pierd cam 8.000 de lucrători la nivel naţional. La noi e vorba de câteva sute, dar în compensare s-a stabilit ca, de la 1 februarie, să dea de la cinci la zece la sută pentru toţi poliţiştii care fac parte din poliţia judiciară”, a declarat chestorul de poliţie Vasile Oprişan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

Ca o noutate, un spor de cinci la sută mai primesc şi agenţii de la Arest, care transportă şi însoţesc reţinuţii şi arestaţii. Revenind la sporul de 40 la sută, eliminarea acestuia a stârnit un val de nemulţumiri la nivel naţional şi au fost poliţişti care au semnalat că le-au scăzut veniturile nete chiar şi cu câteva sute de lei.

În judeţul Bacău, circa 200 de poliţişti ar fi afectaţi de această măsură şi au fost anunţaţi din timp că acest spor va dispărea, ca să nu aibă surprize când primesc fluturaşul.

„Colegii care au luat acel spor de 40 la sută au fost anunţaţi din timp că nu-l vor mai primi. Dar mai este o problemă, pe care mulţi nu o înţeleg. Sunt anumite sporuri pe care nu le iei în luna următoare, le iei după 60 de zile. Cum este sporul care se acordă dacă este chemat de acasă, sâmbăta şi duminica, când sunt în liber, şi îl solicită la un eveniment. Pentru cele două-trei ore cât este la serviciu se calculează un spor de 75%, dar nu se ia luna următoare, ci după 60 de zile, pentru că în această perioadă i se poate da liber şi doar dacă nu pleacă în liber primeşte banii”, a explicat Marian Pavel, liderul de sindicat al poliţiştilor băcăuani.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img