Tot aud prin diferite medii ideea că românii pleacă din țară că să-și găsească un loc de muncă bine plătit în afară din cauza politicienilor.
Că politicienii trebuie să fie blamați pentru exodul masiv al românilor în străinătate, ei și numai ei fiind de vină pentru depopularea țării. Dar cine a ales politicienii?
Desigur, această rezolvare a problemei este facilă și greșită deoarece răspunsul este prea simplu în raport cu complexitatea întrebării.
E ușor să blamăm oamenii politici sau alegătorii pentru această situație, dar asta nu ar însemna că vom găsi răspunsul.
Mai simplu: remediind problema conform rezolvării găsite, nu vom schimba situația. Pentru că oricare politicieni vor veni la putere sau oricum vom încerca să educăm electoratul pentru a alege „corect” (marea obsesie a unora: o ducem rău pentru că nu știm să votăm cu cine „trebuie”), situația nu se va schimba.
Haideți să vedem lucrurile într-o altă lumină! Economia românească este dominată de companiile multinaționale care fac regulile jocului.
Codul Muncii s-a modificat, de exemplu, la presiunea firmelor străine. 80% din ajutoarele de stat au ajuns în ultimii 10 ani la firmele cu capital străin (așa e că nu știați că și firmele primesc ajutoare, nu doar persoanele fizice?! Și totuși nimeni nu protestează împotriva ajutoarelor date companiilor, ci numai împotriva ajutoarelor date persoanelor aflate în dificultate).
Conform datelor publicate de Ziarul Financiar, între 2008 – 2014, diferența dintre profitul net și pierderea netă a companiilor transnaționale a fost, în România, de 2,5 miliarde de lei. În cei șase ani, companiile străine au plătit impozite cam cât plătește Hidroelectrica într-un an. În aceeași perioadă, firmele românești au raportat un sold al rezultatului financiar de 55 de miliarde de lei, de peste 22 de ori mai mare. În 2015, companiile străine raportau un sold de 9 miliarde față de 27 de miliarde, companiile românești.
An de an, Statul nu încasează impozitul pe profit aferent activității companiilor transnaționale pentru că profitul este diminuat prin metode de „optimizare fiscală” și mutat peste graniță, eventual în paradisuri fiscale. Dar nu numai impozitele neplătite sunt problema.
Cum am spus mai sus, companiile transnaționale pot și reușesc să obțină schimbarea legislației. Tot ele sunt ferite de anchetele referitoare la corupție, în România ajungându-se la situația în care numai oamenii de afaceri români dau mită pentru a obține contracte. Aceleași companii reușesc performanța să obțină de la politicieni, în afară de ajutoare de stat, și redevențe cât mai mici în cazul în care exploatează resursele naturale.
Povestea este destul de complicată și relația dintre multinaționale, politicieni și economie are o lungă istorie de-a lungul vremurilor.