Atentatul de la Istanbul, de zilele trecute, este un atac menit să lovească alianța turco-rusă. Pare ciudat, dar să luăm la analiză aspectele. Desigur, turcii au indicat americanii ca principali oragnizatori ai atentatului, ceea ce pare destul de plauzibil în contextul actual.
Să nu uităm că Turcia are o alianța economică strânsă cu Rusia, că a decis să închidă stramtorile pentru vasele de război ale statelor care nu au ieșire la Marea Neagră și, mai nou, a primit o oferta tentantă de la Putin de a deveni Hub pentru gazele rusești în zona de sud-est a Europei. În același timp, Turcia se opune intrării Suediei și Finlandei în NATO, din cauză că aceste state au permis unor kurzi acuzați de terorism de către turci să între și să locuiască fără probleme și mai și refuză extrădarea acestora.
Și dacă am zis „kurzi”, să explicăm că atentatorul provine din Kobani (Ain al-Arab), așezarea kurdă din Siria. În vară, Turcia pregătea o „Operațiune Militară Specială” în nordul Siriei, în zona locuită de kurzi. Acțiunea ar fi însemnat un atac la adresa integrității țării, țară care are o alianța militară cu Rusia. În vreme ce o parte a kurzilor sunt sprijiniți de SUA, Siria nu a încetat să solicite americanilor să părăsească țara. Operațiunea militară turcească a fost amânată pe termen nelimitat în urma intervențiilor Rusiei.
Atentatul de duminică obligă Ankara să ia atitudine și să încerce să oprească militanții kurzi din Siria să mai lovească ținte turcești. O intervenția în Siria va afecta relațiile turco-ruse, dar și pe cele siriano-ruse, pentru că rușii nu pot interveni militar să oprească Operațiunea Specială a Turciei.
Singurii care vor câștiga vor fi americanii. Care-i vor forța pe turci să-și risipească resursele și să-și pună în pericol viitorul Hub de gaze. Iar haosul se va reinstala în zonă.