Toamna nu e un sezon bun pentru crâsmele de la tara. Oamenii culeg via, iar dupa storc licoarea aurie si o adapostesc in butoaie pun tescovina in cazane si fac tuica. Nu mai trage nimeni la birt. Zvonul ca peste trei luni va fi aplicat impozitul forfetar ii descurajeaza si mai mult pe cârciumari.
“Faci, nu faci, platesti. Pai ce, noi facem profit? Abia vindem doua pachete de tigari pe zi”, marturiseste Daniela Puscasu, din Lipova, care isi asteapta clientii uitându-se la televizorul de lânga bar. “La Ionel” cânta Angela Moldovan, despre bundita noua de pe vremuri.. “E Antena Satelor”, ma lamureste femeia.
“Lumea ia bere de la market si o bea afara, rezemând peretii. Trec copii de la scoala si se iuta. E normal? Nu-i normal!” decide Daniela, clatind din cap, nemultumita de succesul concurentei. “Iar pretul e acelasi!” Acum, toamna, “nu-i nici tipenie, seara, pe drum!” Sunt, in sat, câtiva salariati, dar acestia nu vin la bufet. “Nici ceilalti, saracii, nu vin! Muncesc cu ziua si primesc, pe lânga bani, mâncare si bautura”.
“Noroc ca sunt câtiva pensionari!”
Daniela Puscasu crede ca proprietarii birturilor satesti nu-si vor permite “sa plateasca zeci de milioane impozit când incasarile abia acopera curentul si marfa. Se vor inchide toate!”
Ma mai uit o data la bufetul rustic, decorat “de sezon” cu bostanei, ardei rosii, vite ruginii si struguri aproape stafiditi si plec. Nici eu n-am cumparat nimic. Alt sat, alt bufet, aceeasi nemultumire: “Nu-i bine ca introduc impozitul forfetar din cauza ca la tara vânzarile sunt foarte mici. Nici asa nu facem fata. Merge prost! Lumea nu are bani, avem noroc ca sunt câtiva pensionari” afirma Florin Cristea Galatanu din Odobesti.
La restaurantul din Traian e ceva mai multa miscare. Meritul este al mesei de biliard, care a adunat in juru-i câtiva tineri iesiti, la ora 16, de la munca. Cristian Mocanu, angajatul clubului, nu e insa prea optimist: “E jale, se vinde foarte putin. Nu ne trebuia forfetar acum! Nici n-a iesit lumea din criza. Asa vor sa incurajeze afacerile? Nici pentru stat nu e bine. Firmele care se inchid nu mai platesc impozit deloc!”
Impozitul forfetar va viza activitatile economice din domeniul serviciilor: restaurante, cafenele, frizerii, service auto etc. Acesta va reprezenta o suma fixa, calculata pe baza impozitului standard de 900 de lei si a unor variabile, cum ar fi suprafata, amplasamentul, rangul localitatii. In comune, impozitul platit de un “bufet” va fi cuprins intre 300 si 3.000 de lei/an, dar in orase poate trece de 22.000 de lei.